Jėzaus nukryžiavimas ir mirtis

FOTO: Sodo kapas Jeruzalėje parodo, kaip Jėzaus laikais atrodė kapavietė (Dag Smemo, Jungtinės Biblijos draugijos)



Jėzus gyvenimo ir mokymo būdas kėlė pasipriešinimą tarp tuometinių religinių ir visuomeninių autoritetų: Jis sėdosi prie vieno stalo su muitininkais ir nusidėjėliais, kurie buvo niekinami ir atstumti visuomenėje; Jis aklai nesivadovavo šabo įstatymu, o savo veikloje teigė turįs galią, gautą tiesiai iš Dievo. Šį konfliktą Evangelijose simboliškai parodo Jėzaus ginčas su fariziejais (dėl to atsiranda iškreiptas fariziejų įvaizdis, žr. 65 psl.). Jis galiausiai baigiasi Jėzaus nuteisimu mirti.



Kai per Paschos šventę Jėzus žengia į Jeruzalę, Jis stoja į akistatą su religiniu Izraelio centru, skelbdamas Žinią apie besiartinančią Dievo karalystę, tada ginčai pasiekia karščiausią tašką. Savo provokacija (Mk 11, 15–19) jis suabejoja netgi šventykla ir skelbia naują santykį su Dievu. Jis puikiai suvokė riziką, susijusią su tokiais Jo veiksmais, nes tuometiniame judaizme buvo žinoma apie tų pranašų, kurie dėl savo misijos buvo atmesti savo tautos, likimą. Tikriausiai panašiai į savo kelią žvelgė ir Jėzus.



Sinedrionas, aukščiausia žydų taryba, liepė suimti Jėzų ir perdavė jį Romos vietininkui Poncijui Pilotui, pasiteisindama tuo, kad Jis esąs politinis kurstytojas. Iš tiesų Pilotas nuteisia Jėzų mirtimi ant kryžiaus, kaltindamas Jį sukilimo kurstymu ir vadovavimu mesijiniam laisvės judėjimui. Nukryžiavimas buvo ypatingai skausminga ir žeminanti bausmės forma, kurią romėnai dažniausiai skirdavo maištininkams ir jų rėmėjams. Ji buvo laikoma tokia žiauria, kad jos nebuvo leidžiama taikyti Romos piliečiams.



Jėzus mirė ne su šviesiu pranašumo jausmu, kaip, tarkime, Sokratas, bet su šauksmu lūpose: „Mano Dieve, mano Dieve, kodėl mane palikai?“ (Ps 22, 2). Tačiau šaukdamasis savo (!) Dievo ir giliai išgyvendamas Dievo apleistumą, Jis tuo pačiu metu tvirtai laikėsi bendrystės su Dievu.



Juozapas iš Arimatėjos, garbingas vyras ir, manoma, slaptas Jėzaus rėmėjas, pasirūpino tuo, kad Jis gautų garbingą kapo vietą.




​© text: Deutsche Bibelgesellschaft, 2018

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.18.12
draugaukime