Sandora Senajame Testamente: Mozės Sandora

„Mozės Sandora“ yra susitarimas, kurį Dievas sudarė su Izraelio žmonėmis, atstovaujamais Mozės}. Ji taip pat vadinama Sinajaus sandora, nes buvo sudaryta ant Sinajaus kalno. Sandorą sudaro kelios taisyklės ir įsakymai, kuriuos Dievas davė žmonėms, tarp jų ir Dešimt Dievo įsakymų. Sandora sukuria ypatingą ryšį tarp Dievo ir izraelitų: Dievas dabar yra Izraelio Dievas, o izraelitai dabar yra Dievo tauta.

Sandoros sudarymas

Dievas išveda Izraelį iš Egipto ir veda per dykumą. Tautai atkeliavus prie Sinajaus kalno, Dievas apsireiškia Mozei. Per Mozę jis supažindina žmones su savo įstatymais ir įsakymais. Izraelitai vieningai pareiškia, kad laikysis visų Dievo įsakymų (Exodus 19 ir Exodus 24:1-3).

Sandoros užtvirtinimo ritualas

Sandora yra užtvirtinama Exodus 24 dviem ritualais:

  • Kraujo ritualas: Mozė paskerdžia jaučius, pusę kraujo supila į dubenis, o kitą pusę išlieja ant aukuro (Exodus 24:6-8). Kraujas tikriausiai simbolizuoja „šeimos ryšius“ („kraujo santykius“), kuriuos tam tikra prasme sukūrė sandora tarp Dievo ir Izraelio.
  • Aukos: per Mozę izraelitai aukoja {topic_579_deginamąsias aukas ir bendravimo auką (Exodus 24:11). Bendravimo auka aiškiai parodo sandoros tikslą: taikius Dievo ir jo žmonių santykius.

Pareigos Tautai: Dievo įsakymai

Nuo sandoros su Dievu sudarymo dienos izraelitai gauna pareigą laikytis Dievo įstatymų. Izraelitai dabar priklauso Dievui, todėl jie turi gyventi kaip Dievo žmonės. Pirmiausia tai taikoma jų santykiams su pačiu Dievu: Izraelis turi tarnauti tik Dievui, o ne kitiems dievams (Exodus 20:3 ir Deuteronomy 6:4-5). Antra, tai susiję su izraelitų tarpusavio santykiais: socialinė teisybė turi tapti vienu svarbiausių dalykų; vargšai, {topic_91_svetimtaučiai ir engiamieji turi būti apsaugoti (Exodus 22:21).

 

Izraelio tolimesnis egzistavimas priklauso nuo jo ištikimybės sudarytai sandorai. Pagal Deuteronomy 28, paklusnumas Dievo įsakymams veda į palaiminimus, nepaklusnumas veda į prakeikimą.

Hatušo sutartys

Kai kurių biblistų teigimu, Mozės sandora šiek tiek primena vėlyvojo Bronzos amžiaus Hatušo sutartis (žr. {topic_1701_Sandora). Mozės sandoroje, kaip ir šiose sutartyse, yra:

  • asmens, kuris sudarė sandorą, identifikavimas ir istorinis prologas sutarties pradžioje (žr. Exodus 20:2);
  • įsipareigojimai sandorai (Dievo įsakymai);
  • sutarties užtvirtinimo ritualas.

Šie bendri bruožai galėtų parodyti, kad Mozės sandoroje buvo keletas labai senų elementų, kuriuos veikiausiai redagavo ir plėtojo vėlesni Biblijos autoriai ir redaktoriai.

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.18.12
draugaukime