Sandora Senajame Testamente: Dovydo Sandora

Dievas sandoroje su Dovydu pažadėjo, kad Dovydo palikuonių bus karalystė bus amžina.

Kur Biblijoje tai paminėta?

Sandora su Dovydu buvo užrašytas įvairiose Samuelio knygos ištraukose (2 Samuel 3:9-10, 2 Samuel 7:8-16 ir 2 Samuel 23:5) ir daugelyje psalmių (Psalms 89:4-5, Psalms 89:28-29 ir Psalms 110:4).

 

Natano regėjimas (2 Samuel 7:8-16) yra laikomas Dievo ir Dovydo sandoros chartija.

Karaliavimas be pabaigos

Natano regėjime pabrėžiami skirtingi Dovydo sandoros aspektai:

  • Pažadas Dovydui duodamas per pranašą Nataną. Žinia ateina iš Dievo, todėl yra patikima, kylanti iš autoriteto.
  • Žinia aiškiai parodo, kad Izraelio Dievas yra vienintelis Dovydo galios šaltinis. Tik Dievas gali padaryti žmogų karaliumi. Taip karalystė yra sujungiama su Dievu per tikėjimą juo – Izraelio Dievu.
  • Dievas Dovydui žada du dalykus: žemę ir (paveldimą) dinastiją. Dovydas nori pastatyti Dievui namus, bet vietoj to Dievas stato Dovydui (karališkuosius) namus.
  • Karalius nėra dieviškas, kaip kai kuriose kitose tautose, tačiau egzistuoja ypatingas ryšys tarp Dievo ir karaliaus: tėvo ir sūnaus santykiai (žr., pavyzdžiui, 2 Samuel 7:14).
  • Karalius neturi absoliučios galios. Jis pavaldus Dievo valdžiai ir privalo laikytis Dievo įstatymų.
  • Sandora yra amžinas susitarimas, kurio negalima laužyti.

Karalius ir kūrinijos tvarka

Sandora su Dovydu turi dar vieną ypatingą savybę, kuri atsiskleidžia Psalm 72, taip pat Psalm 89:37-38. Matome, kad Dovydo namai yra susiję su kūrybos tvarka. Pasaulio kūrimo metu Dievas suteikė tvarką pasauliui. Karaliui tenka ypatinga atsakomybė palaikyti šią tvarką, užtikrinant teisingumą. Neteisybė laikoma chaoso forma ir blogo karaliaus požymiu.

Termino „Sandora“ reikšmė

Kalbant apie sandorą su Dovydu, žodis „sandora“ nėra susijęs su dviejų šalių sutartimi. Veikiau tai reiškia dievišką „chartiją“: Dievas suteikia tam tikras privilegijas, galią ar statusą žmogui, paprastai karaliui. Šis motyvas kartojasi ir kitose Biblijos vietose, pavyzdžiui, sandoroje su Abraomu. Tokios „chartijos“ buvo žinomos ir kitose Senovės Artimųjų Rytų šalyse, kur karalius vertinamiems subjektams suteikdavo turto ar privilegijų.

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.18.12
draugaukime