Barakas

Barakas – izraelitų kariuomenės vadas, pranašės Deboros, kuri tuo metu buvo Izraelio teisėja, bendražygis. Būtent ji paliepia Barakui vadovauti kovai su kanaaniečiais. Barakas sutriuškina kanaaniečių kariuomenę ir priverčia jų vadą Siserą bėgti. Šis pasprukęs pasislepia vienos svetimtautės moters palapinėje, bet ši jį miegantį nuduria. Mūšiui pasibaigus Barakas ir Debora giedojo Viešpačiui pergalės giesmę, kuri vadinama „Deboros giesme“ (Teisėjų 5:1).

Barako vardas

Barako vardas reiškia „žaibas“. Todėl kai kuriuose Biblijos vertimuose kartais jis vadinamas „žaibišku Baraku“.


Hebrajams 11:32 Baraką vadina vienu iš tikinčiųjų, kartu su Gedeonu, Jefte ir Samsonu.

Barakas ir Debora

Barakas – Abinoamo sūnus iš Naftalio giminės. Pranašė ir teisėja Debora jam įsako žygiuoti į mūšį prieš kanaaniečius su dešimties tūkstančių vyrų kariuomene iš Naftalio ir Zebulono giminių. Kanaano karalius Jabinas turėjo devynis šimtus geležinių kovos vežimų ir jau dvidešimt metų engė Izraelio žmones.


Taigi Barakas pasirengęs vykdyti Deboros įsakymą, bet tik su viena sąlyga – jei Debora eis kartu su juo. Reaguodama į tai Debora numato, kad kanaaniečių kariuomenės vadą nužudys moteris.

Barakas ir Jaelė

Barakas sutriuškina kanaaniečių kariuomenę, nes Dievas jų gretose sukelia baisų sąmyšį. Jų vadas Sisera netekęs vilties iššoka iš savo vežimo ir pabėga į kenitų stovyklą, nes tarp kenitų ir kanaaniečių tuo metu buvo taika.


Sisera paprašo kenito Heberio žmonos Jaelės leisti jam pasislėpti savo palapinėje ir jo neišduoti. Bet kai tik šis išsekęs užmiega, Jaelė paėmusi plaktuką kerta jam smūgį į galvą, palapinės kuoleliu persmeigia jam smilkinį ir šis ir miršta. Kai Barakas ir jo kareiviai po kurio laiko atvyko į Jaelės palapinę ketindami nužudyti Siserą, jis jau buvo miręs.

Deboros giesmė

Teisėjų 4 skyrių, pasakojantį apie izraelitų mūšį su kanaaniečiais, lydi Teisėjų 5 skyriuje skambanti pergalės giesmė. Jos įžangoje sakoma, kad Debora ir Barakas šią giesmę giedojo drauge.


Pasakojimas ir giesmė iš esmės pasakoja tą pačią istoriją ir yra vienas su kitu betarpiškai susiję, tačiau šiuose tekstuose yra ir neatitikimų. Pasak Teisėjų 4, su Baraku ir Debora į mūšį ėjo tik Naftalio ir Zebulono genčių kariai, tačiau Teisėjų 5 mini ir daugiau prie jų prisidėjusių Izraelio genčių.

Kviečiame prisijungti!

Užsiregistravę ir prisijungę nemokamai galėsite:

  • skaityti daugiau Biblijos vertimų
  • žymėtis jums svarbias Biblijos eilutes skirtingomis spalvomis
  • užsirašyti savo įžvalgas ar iškilusius klausimus pastabų skiltyje
  • žvilgtelėti į kai kuriuos Biblijos įvado straipsnius

Prenumeratoje papildomai:

  • audio Naujasis Testamentas
  • keturių evangelijų pažodinis (interlinijinis) vertimas
  • skaitantiems originalą – Nestle-Aland 28 redakcijos Naujasis Testamentas
  • visi įvado į Bibliją ir Biblijos žinyno straipsniai
  • galimybė naršyklėje kopijuoti Šventojo Rašto tekstą asmeniniams tikslams

Bible Society of Lithuaniav.4.18.12
draugaukime