Ezekijas

Ezekijas – pietinės, Judo, karalystės karalius, valdęs maždaug nuo 725 iki 697 m. pr. Kr. Jo organizuotas pasipriešinimas Asirijos priespaudai privedė prie didžiųjų šalies teritorijų sunaikinimo. Vis dėlto Biblijos autoriai Ezekiją laiko geru karaliumi, nes, kaip sakoma, jo valdymo laikotarpiu jokie netikri dievai nebuvo garbinami.

Ezekijo vardas

Ezekijo arba Hezekijo vardas reiškia: „Mano stiprybė yra Viešpats“. Ezekijas buvo karaliaus Ahazo sūnus. Karaliumi jis tapo sulaukęs dvidešimt penkerių, o Jeruzalėje karaliavo dvidešimt devynerius metus.


Pirmoji Izaijo knygos dalis iš dalies sukurta valdant karaliui Ezekijui. Pranašai Ozėjas ir Michėjas taip pat veikė jo valdymo laikotarpiu (Ozėjo 1:1; Michėjo 1:1).

Maištas prieš Asiriją

Vadovaujant Ezekijo tėvui Ahazui Judas tapo vasaline Asirijos imperijos dalimi. 705 m. pr. Kr. mirus asirų valdovui Sargonui II Ezekijas pradeda maištą prieš pavergėją: liaujasi mokėjęs duoklę bei rengia Jeruzalę ir kitus miestus asirų atakoms. Manoma, kad tuo metu buvo iškastas ir Ezekijo tunelis.


Naujasis asirų karalius Sanheribas geležine ranka numalšina maištą, tačiau Jeruzalės užkariauti nepavyksta. Pagal Biblijos istoriją Dievas nuostabiai saugo savo miestą. Jis naikina asirų armiją, todėl asirai traukiasi.


Asirų šaltiniuose tik užsimenama, kad Sanheribas uždaro Ezekiją „kaip paukštelį narvelyje“ ir priverčia mokėti dar didesnius mokesčius (žr. 2 Karalių 18:13-15). Tačiau asirų šaltiniuose niekur nekalbama, kodėl karalius Sanheribas neužkariavo Jeruzalės.

Kulto reformos

Ezekijo kova dėl Judo nepriklausomybės taip pat susijusi su kulto reformomis. Jis sunaikina pasirūpina, kad žmonės nebegarbintų kitų dievų. Pasak 2 Metraščių 30:1 Ezekijas taip pat pasirūpina, kad vėl būtų švenčiama Pascha. Jis kviečia visus ateiti į šventyklą Jeruzalėje.

Ištikimybė Dievui

Asmeniniame gyvenime Ezekijas taip pat lieka ištikimas Dievui ir juo pasitiki. Sunkiai sirgdamas Ezekijas meldžia Dievą pagalbos. Dievas jį išklauso ir siunčia pranašą Izaiją jam išgydyti (2 Karalių 20:1-11; Izaijo 38).


Dėl savo reformų ir pasitikėjimo Dievu Biblijos autoriai giria Ezekiją kaip vieną geriausių Judo karalių, prilygstantį Dovydui ir Jošijui.

Kviečiame prisijungti!

Užsiregistravę ir prisijungę nemokamai galėsite:

  • skaityti daugiau Biblijos vertimų
  • žymėtis jums svarbias Biblijos eilutes skirtingomis spalvomis
  • užsirašyti savo įžvalgas ar iškilusius klausimus pastabų skiltyje
  • žvilgtelėti į kai kuriuos Biblijos įvado straipsnius

Prenumeratoje papildomai:

  • audio Naujasis Testamentas
  • keturių evangelijų pažodinis (interlinijinis) vertimas
  • skaitantiems originalą – Nestle-Aland 28 redakcijos Naujasis Testamentas
  • visi įvado į Bibliją ir Biblijos žinyno straipsniai
  • galimybė naršyklėje kopijuoti Šventojo Rašto tekstą asmeniniams tikslams

Bible Society of Lithuaniav.4.18.12
draugaukime