Abimelechas (Geraro karalius)

Abimelechas yra Geraro miesto karalius filistinų teritorijoje, pasienyje su Kanaano žeme. Abraomas ir Sara, Izaokas ir Rebeka šiame mieste kurį laiką gyveno kaip ateiviai.

Vardas Abimelechas

Vardas Abimelechas reiškia „tėvas yra karalius“. Gali būti, kad šis vardas buvo perduotas tėvo sūnui ir kad visi Geraro karaliai turėjo tą patį vardą. Tuomet Abraomo laikų karalius būtų buvęs Izaoko laikų karaliaus tėvas arba senelis.

Kitas filistinų karalius, vardu Abimelechas, yra paminėtas Psalmės 34:1. Šios psalmės įžangoje primenama, kaip Dovydas apsimeta pamišėliu karališkuose Abimelecho rūmuose, nors tai iš tikrųjų vyksta karaliaus Achišo rūmuose (1 Samuelio 21:11-16).

Kitas asmuo Biblijoje Abimelecho vardu yra Gideono sūnus Abimelechas (Teisėjų 8:31).

Ji – mano sesuo

Abraomas ir Sara kurį laiką gyvena Gerare, karaliaus Abimelecho mieste. Bijodamas, kad karalius jo nenužudytų ir kad galėtų turėti Sarą, Abraomas pasako, kad Sara yra jo sesuo (Pradžios 20:1-2).

Tai nėra gerai. Abimelechas atveda Sarą į savo rūmus, į haremą, bet Dievas sapne jį įspėja, kad Sara iš tikrųjų yra Abraomo žmona. Jis turi atiduoti ją Abraomui, kitaip Dievas jį nužudys. Kitą rytą Sara grąžinama Abraomui su daugybe dovanų. Tada Abraomas ir Sara palieka Gerarą. Vėliau Abimelechas kviečia Abraomą sudaryti su juo sąjungą (Pradžios 21:22-32).

Koks tėvas, toks ir sūnus

Po daugelio metų Izaokas ir Rebeka taip pat išvyksta gyventi į Gerarą, ir ten pasikartoja ta pati istorija. Kaip ir tėvas, Izaokas apsimeta, kad jo žmona yra jo sesuo, ir, kaip anksčiau, karalius Abimelechas sužino, kad tai netiesa. Nors ir labai supykęs, vis dėlto leidžia Izaokui ir Rebekai toliau gyventi Gerare (Pradžios 26:6-11).

Galiausiai Izaokas tampa toks turtingas, kad miestiečiai jam pavydi, o Abimelechas prašo jo išvažiuoti. Izaokas sudaro panašią sąjungą su Abimelechu, kokią buvo sudaręs jo tėvas: pasižada vienas kitam nekenkti (Pradžios 26:26-31).

Kviečiame prisijungti!

Užsiregistravę ir prisijungę nemokamai galėsite:

  • skaityti daugiau Biblijos vertimų
  • žymėtis jums svarbias Biblijos eilutes skirtingomis spalvomis
  • užsirašyti savo įžvalgas ar iškilusius klausimus pastabų skiltyje
  • žvilgtelėti į kai kuriuos Biblijos įvado straipsnius

Prenumeratoje papildomai:

  • audio Naujasis Testamentas
  • keturių evangelijų pažodinis (interlinijinis) vertimas
  • skaitantiems originalą – Nestle-Aland 28 redakcijos Naujasis Testamentas
  • visi įvado į Bibliją ir Biblijos žinyno straipsniai
  • galimybė naršyklėje kopijuoti Šventojo Rašto tekstą asmeniniams tikslams

Bible Society of Lithuaniav.4.18.12
draugaukime