Bartimiejus

Bartimiejus yra aklas elgeta Jericho mieste, kurį išgydo Jėzus. Išgijęs Bartimiejus tampa vienu iš Jėzaus pasekėjų.

Vardas Bartimiejus

Vardas (aramėjų kalba) reiškia „Timiejaus sūnus“. Nežinoma, ar Bartimiejus iš tiesų buvo jo vardas, ar tai tiesiog susiję su tėvo vardu.

 

Bartimiejus yra vienintelis aklas žmogus Naujajame Testamente, kurio vardas žinomas.

Jėzus išgydo Bartimiejų

Kai Bartimaejus išgirsta Jėzų įžengus į Jerichą, jis pradeda šaukti: „Dovydo Sūnau, Jėzau, pasigailėk manęs!” (Mark 10:47 ir Luke 18:38). Tai pirmas kartas, kai kas nors Jėzų pavadina šiuo vardu. Taip Bartimiejus parodo, kad Jėzų laiko Mesijumi.

 

Nors žmonės Bartimiejui liepia tylėti, jis pradeda dar garsiau šaukti. Jėzus jį girdi ir leidžia jam ateiti pas jį.

 

Nusimetęs apsiaustą, Bartimiejus pašoko ir pribėgo prie Jėzaus. Tai rodo, koks jis nekantrus ir kaip labai nori pasiekti Jėzų. Jėzus išgydo Bartimiejų, nes jis tiki Jėzumi. Išgijęs Bartimiejus seka paskui Jėzų.

Aklumas Biblijoje

Žmonės, kurie Jėzaus laikais buvo akli, gyveno visuomenės paribiuose. Jų situacija dažnai būdavo tokia beviltiška, kad jiems nebeliko nieko kito, kaip tik prašyti išmaldos. Tinkama vieta elgetauti buvo šalikelėje, kur nuolat eidavo keliautojai, ypač Jeriche, kuris buvo paskutinė stotelė kelyje į Jeruzalę.

 

Biblijoje aklumas dažnai yra daugiau nei „nematymas“. Jis taip pat vartojamas kaip „nesupratimo“, „nenorėjimo ar gebėjimo suprasti“ metafora.

 

Bartimiejaus išgijimas yra paskutinis išgydymas, aprašytas Evangelijoje pagal Morkų, prieš Jėzui įžengiant į Jeruzalę. Todėl šį pasakojimą galima laikyti kančios įžanga.

 

Kiti išgydymai

Be Bartimiejaus, Naujajame Testamente išgydoma daugiau aklųjų. Evangelijoje pagal Matthew 20:29-34 pasakojamas pasakojimas, primenantis Bartimiejaus istoriją, išskyrus tai, kad Jėzus išgydo ne vieną, o du akluosius.

 

Matthew 9:27-31 taip pat kalba apie tai, kad du akli žmonės yra išgydyti. Mark 8:22-26 Betsatoje išgydomas aklas žmogus. Jėzus jį gydo spjaudamas žemėn, padarydamas purvo iš seilių ir patepdamas juo neregio akis. John 9:1-7 Jėzus išgydo aklą žmogų patepdamas purvu neregio akis.

Kviečiame prisijungti!

Užsiregistravę ir prisijungę nemokamai galėsite:

  • skaityti daugiau Biblijos vertimų
  • žymėtis jums svarbias Biblijos eilutes skirtingomis spalvomis
  • užsirašyti savo įžvalgas ar iškilusius klausimus pastabų skiltyje
  • žvilgtelėti į kai kuriuos Biblijos įvado straipsnius

Prenumeratoje papildomai:

  • audio Naujasis Testamentas
  • keturių evangelijų pažodinis (interlinijinis) vertimas
  • skaitantiems originalą – Nestle-Aland 28 redakcijos Naujasis Testamentas
  • visi įvado į Bibliją ir Biblijos žinyno straipsniai
  • galimybė naršyklėje kopijuoti Šventojo Rašto tekstą asmeniniams tikslams

Bible Society of Lithuaniav.4.18.12
draugaukime