Ezros knyga: struktūra

Tremtiniai, vadovaujami Ezros, grįžta iš Babilonijos. Jie dar kartą bando atstatyti Jeruzalę, kad vėl galėtų tarnauti Dievui Jo šventykloje.

Knygos sandara

Ezros knygoje galima išskirti dvi dalis:

  • Pirmoji knygos dalis (Ezra 1-6) skirta judėjų tremtiniams, kurie po karaliaus Kyro dekreto 538 m. pr. Kr. grįžo į Judą. Daug dėmesio skiriama dieviškojo garbinimo atnaujinimui ir sunkiam šventyklos atstatymo darbui. Šių žemių gyventojai, kurie nėra žydai, vadovaujami Samarijos valdytojo, iš pradžių sėkmingai priešinosi šventyklos atstatymui.
  • Antroje knygos dalyje (Ezra 7-10) pagrindinis dėmesys skiriamas Ezros, kaip kunigo ir teisės žinovo, veiklai. Knygos autorius fiksuoja paties Ezros asmeninę veiklos ataskaitą, kurioje numatytos priemonės, kaip nutraukti santuokas su moterimis, kurios nėra žydės.

Karalius Kyras

Persijos karalius Kyras yra dar vadinamas Kyras II, Kyras Didysis. Įrodymų, kad jis leido tremtiniams grįžti į savo tėvynę, randama ne tik Biblijoje. Kituose istoriniuose šaltiniuose taip pat aprašoma kaip karalius Kyras elgėsi su žmonėmis, kuriuos į nelaisvę buvo ištrėmę babiloniečiai. Jis skatino juos grįžti į savo tėvynę ir atstatyti šventyklas. Taip jis siekė gauti šių žmonių ir jų dievų palankumą (taip pat žr. Ezra 6:10).

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.18.12
draugaukime