Bronza ir varis

Bronza – stiprus ir kietas metalas, gaminamas maišant du santykinai minkštus metalus: varį ir alavą, arba vietoj alavo – kokį nors kitą metalą, pavyzdžiui, šviną.

Levanto regione bronza buvo gaminama nuo antrojo tūkstantmečio pradžios prieš Kristų. Biblijoje minima liejykla Jordano lygumoje (1 Karalių 7:46).

Bronziniai objektai

Hebrajų kalboje variui ir bronzai nusakyti vartojamas tas pats terminas, todėl ne visada aišku, apie kurį metalą kalbama. Biblijoje minima daug bronzos ir vario gaminių:

Bronza kaip metafora

Bronza taip pat naudojama kaip tvirtumo ir patvarumo metafora:

„Žinau, kad esi užsispyręs, nes tavo sprandas – tarsi sausgyslė iš geležies, o tavo kakta – iš vario, todėl tai iš anksto tau apreiškiau ir paskelbiau pirmiau, negu įvyko, idant nesakytum: „Mano stabas visa tai padarė, mano statula – drožtinė ar liedinta – tai sutvarkė.“ (Izaijo 48:4-5)


„O aš štai šiandien padariau tave sutvirtintu miestu, geležies stulpu ir vario siena, kad stovėtum prieš visą kraštą: prieš Judo karalystės karalius ir didžiūnus, prieš kunigus ir visą liaudį.“ (Jeremijo 1:18)

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.18.12
draugaukime