Sinajus

Sinajus (arba Horebas) yra kalnas, ant kurio Dievas sudarė sandorą su Izraelio tauta ir davė jiems dešimt įsakymų. Šis kalnas veikiausiai stūkso Sinajaus dykumoje, kuri driekiasi Sinajaus pusiasalyje, netoli Egipto.

Šventa vieta

Sinajaus kalnas dar vadinamas Horebo kalnu. Tai kalnas, nuo kurio Dievas karaliauja ir ant kurio žmonės gali jį sutikti (Teisėjų 5:5 ir Psalmės 68:9).


Sinajus yra šventa vieta. Mozė turi nusiauti batus, nes žemė, ant kurios jis stovi, yra šventa (Išėjimo 3:5). Pranašas Elijas, pabėgęs nuo karalienės Jezabelės, taip pat keliauja į Horebo kalną susitikti su Dievu (1 Karalių 19:8-14).


Sinajaus kalnas Biblijoje niekada nevadinamas „šventuoju kalnu“ – šitaip vadinamas Siono kalnas Jeruzalėje.

Mozė

Sinajaus kalnas yra labai svarbus Izraelio tautos išlaisvinimo iš Egipto įvykiuose. Sinajaus kalno papėdėje Viešpats pasirodo Mozei paliepdamas jam išvesti jo tautą iš Egipto (Išėjimo 3:1-6).


Tautai keliaujant per Sinajaus dykumą Dievas ant Sinajaus kalno dovanoja Mozei Dešimt įsakymų, šiam išbuvus ant kalno keturiasdešimt dienų. Ten Dievas taip pat pasako, kaip turi atrodyti Susitikimo palapinė.

Sinajus Naujajame Testamente

Naujajame Testamente šis kalnas Sinajumi vadinamas tik vieną kartą, Galatams 4:24-25. Čia Paulius sako, jog Sinajaus kalnas reiškia sandorą, sudarytą žmonėms dar tebesant vergais, iki ateinant Jėzui. Sinajus čia priešpastatomas dangiškajai Jeruzalei, kurioje žmonės tikrai bus laisvi.

Vieta

Tiksliai neaišku, kur šis kalnas yra. Skirtingi Biblijos tekstai prieštarauja vienas kitam. Labiausiai tikėtinos vietos yra Sinajaus pusiasalio šiaurėje arba pietuose, tarp Egipto ir Kanaano. Išsivadavę iš egiptiečių jungo izraelitai keliavo kaip tik šiuo pusiasaliu (Išėjimo 16:1).


Paprastai Sinajaus kalnu vadinamas Sinajaus pusiasalio pietuose stūksantis Džebel Musa kalnas (kurio papėdėje dabar įsikūręs Šv. Kotrynos vienuolynas).

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.17.10
draugaukime