Kvietimas sekti paskui Jį

Savo veiklos metu Jėzus kaskart pašaukdavo žmones sekti paskui Jį. Pasakymas „sekti“ yra kilęs iš labai konkrečios mokymosi ir gyvenimo bendruomenės, jungusios žydų rabiną su jo mokiniais. Studijų metais mokiniai gyveno pas savo mokytoją, paskui kurį jie pagarbiu atstumu sekdavo visur, kur jis viešai pasirodydavo. Tačiau Jėzus neturėjo nuolatinių namų, taigi Jo mokiniams teko išgyventi benamio dalią ir nesaugumo jausmą (Mt 8, 19–20). Jie gyveno su Juo, neturėdami jokių materialinių lūkesčių, visiškai pasitikėdami Dievo apvaizda. Atsiliepti į kvietimą sekti paskui Jį – mokiniams reiškė išsilaisvinti iš visų pasaulio saugiklių ir žmogiškų ryšių ir nepaisyti privalomos tradicijos reikalavimų: vyras, norintis atsisveikinti su savo šeima, iš Jėzaus susilaukia tokio atsakymo: „Nė vienas, kuris prideda ranką prie arklo ir žvalgosi atgal, netinka Dievo karalystei“ (Lk 9, 62). Norinčiajam palaidoti savo tėvą sakoma: „Palik mirusiems laidoti savo numirėlius“ (Lk 9, 60). O žvejai, išgirdę paprastą kvietimą „Eikite paskui mane!“, palieka viską, net savo tėvą valtyje, ir visą savo gyvenimą paveda tarnystei Jėzui (Mk 1, 16–20).



Dar aiškesnis besiartinančios Dievo karalystės ženklas nei Jėzaus stebuklai yra mokinių bendruomenė. Todėl mokiniai Kalno pamoksle vadinami „žemės druska“ ir „pasaulio šviesa“ (Mt 5, 13–14).



Sekti paskui Jį ir būti mokiniu galima įvairiais būdais. Ne iš visų pirmųjų Jėzaus mokinių buvo reikalaujama keliauti be pastogės ar radikaliai atsisakyti turto. Tačiau esminė buvimo mokiniu prielaida ir pasekmė yra pasirengimas priimti tokias sąlygas. Neįmanoma puse širdies sekti paskui Jį: „Niekas negali tarnauti dviems šeimininkams“ (Mt 6, 24). Taip Jėzus tęsia Senojo Testamento įsakymo tradiciją mylėti Dievą visa širdimi (Įst 6, 5).



Prisikėlusiojo Jėzaus misija – „Eikite ir padarykite mano mokiniais visų tautų žmones“ (Mt 28, 19) – skamba kaip raginimas pakviesti ir juos iš šio pasaulio, kuris pažymėtas kalte ir mirtimi, ir jiems paskirti vietą Dievo namuose būsimame pasaulyje. Tai reiškia naują viso gyvenimo pagrindą ir kryptį, kuri atitinka pagrindinę Jėzaus mokymo temą: „Atsiverskite!“




​© text: Deutsche Bibelgesellschaft, 2018

Kviečiame prisijungti!

Užsiregistravę ir prisijungę nemokamai galėsite:

  • skaityti daugiau Biblijos vertimų
  • žymėtis jums svarbias Biblijos eilutes skirtingomis spalvomis
  • užsirašyti savo įžvalgas ar iškilusius klausimus pastabų skiltyje
  • žvilgtelėti į kai kuriuos Biblijos įvado straipsnius

Prenumeratoje papildomai:

  • audio Naujasis Testamentas
  • keturių evangelijų pažodinis (interlinijinis) vertimas
  • skaitantiems originalą – Nestle-Aland 28 redakcijos Naujasis Testamentas
  • visi įvado į Bibliją ir Biblijos žinyno straipsniai
  • galimybė naršyklėje kopijuoti Šventojo Rašto tekstą asmeniniams tikslams

Bible Society of Lithuaniav.4.18.8
draugaukime