Sandora

Daugelyje Senojo Testamento vietų yra sakoma, kad Dievas sudaro Sandorą su žmonėmis. Tačiau Sandora nereiškia, kad sudaroma sutartis tarp lygiaverčių partnerių. Hebrajų kalboje šis žodis reiškia „įsipareigojimą, nuostatą“. Iniciatyvą pirmasis visada rodo Dievas: Jis pažada išganymą ir palaiminimą, o žmones įpareigoja būti ištikimais Dievui ir jo įsakymams.


Dievo sandora su Nojumi.

Nojus ir jo šeima yra pirmieji, su kuriais Dievas sudaro savo sandorą. Po tvano Jis jiems pažada niekada daugiau nesunaikinti kūrinijos (Pr 9, 8–17). Regimas šio įsipareigojimo ženklas, skirtas visam pasauliui – tai danguje pasirodžiusi vaivorykštė.


Dievo sandora su Abraomu.

Antroji sandora apsiribojo glaudesniu ratu: Dievas Abraomui pažada gausių palikuonių ir klestintį kraštą (Pr 15, 18; 17). Taip pat Jis pasirenka Abraomo palikuonis, kad jie taptų Jo mylimąja tauta. Šios sandoros ženklas yra apipjaustymas. Taip Dievo tautą galima atskirti nuo kitų tautų.


Dievo sandora su Izraelio tauta.

Ant Sinajaus kalno Dievas su Izraelio tauta sudaro dar vieną sandorą. Po to, kai Dievas išlaisvino savo tautą iš Egipto ir rūpestingai vedė per dykumą, dabar Izraelis yra raginamas savo gyvenimą tvarkyti pagal Dievo įsakymus ir taip atsakyti į Dievo veikimą (Iš 19). Šio į(si)pareigojimo esmė – Dievo ir žmonių bendrystė. Dievo sandora su savo tauta yra meilės sandora, o meilė negali išlikti, jei į ją nėra atsakoma.


Naujoji sandora.

Pagrindinis klausimas, tebesitęsiantis per visą Izraelio tautos istoriją: ar Izraelis pasirodys vertas vadintis Dievo išrinktąja tauta? Ypač pranašai nuolat primindavo tautai ir jos karaliams jų įsipareigojimą sandorai, kai šie atitoldavo per stabmeldystę ir socialinę neteisybę. Izraelio istorijos katastrofos buvo aiškinamos kaip teisinga Dievo bausmė už neklusnumą. Tuo metu pranašai ėmė laukti Naujosios Sandoros, kuria Dievas savo tautai įstatymą įrašytų į širdį (Jer 31, 31–34), ir taip pats pasirūpintų, kad būtų laikomasi sandoros.


Pirmieji krikščionys matė šios vilties išsipildymą Jėzuje Kristuje. Per savo mirtį ant kryžiaus Jis sudaro naują sandorą ne tik su Izraelio tauta, bet ir su visais žmonėmis ir pažada jiems jų nuodėmių atleidimą.




​© text: Deutsche Bibelgesellschaft, 2018

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.18.8
draugaukime