Vėlyvieji Senojo Testamento raštai

ILIUSTRACIJA: Besimeldžiantis žydas (dail.  Aleksander Grodzicki, 1893, Nacionalinis muziejus, Varšuva)



Daugelyje Biblijos leidimų Senajame Testamente arba prieš Naująjį Testamentą yra keletas knygų iš trijų amžių prieš Kristaus gimimą. Kai I amžiuje žydų įstatymo mokytojai sprendė, kurios knygos turi priklausyti hebrajų šventiesiems Raštams, šios knygos nebuvo įtrauktos ir išliko tik graikiškajame Senojo Testamento vertime, atsiradusiame apie 200 m. pr. Kr. Trumpas jo pavadinimas – Septuaginta (lot. „septyniasdešimt“), kilęs nuo pavadinimo „Vertimas pagal septyniasdešimt (seniūnų)“. Jis primena atsiradimo legendą, pagal kurią 72 žydų seniūnai parengė Penkiaknygės vertimą garsiai Aleksandrijos bibliotekai. Jis buvo ne tik graikiškai kalbančių žydų, bet ir pirmųjų krikščionių Šventasis Raštas.



Katalikiškuose Biblijos leidimuose šios knygos yra Biblijos – Senojo Testamento – dalis. Katalikų Bažnyčioje jos vadinamos deuterokanoninėmis knygomis, nes jos priklausė Antrajam kanonui (gr. deuteros – „antras“). Martynas Liuteris jas pavadino apokrifinėmis knygomis („paslėpti raštai“), įterpdamas jas tarp Senojo ir Naujojo Testamento. Jis jų nelaikė tokiomis svarbiomis, kaip kitų biblinių knygų, tačiau manė jas esant „vertomis skaityti“, taigi krikščionys jas galėjo rasti savo Biblijos leidime. 



Vėlyvieji raštai yra svarbūs šimtmečių istorijos prieš Kristaus gimimą liudininkai. Juos skaitydami, galime geriau suprasti judaizmą Jėzaus pasirodymo laikais. Tarp jų yra Tobito, Juditos ir Makabiejų knygos, kurios pagal savo turinį priklauso istorinėms knygoms.

Tobito knygoje

pasakojama dramatiška šeimos istorija, žlugus šiaurinei Izraelio karalystei.

Juditos knygoje

pasakojama, kaip drąsi žydų našlė, pasitikinti vien Dievu, apsaugo savo tautą nuo gresiančio sunaikinimo.

Makabiejų knygose

atskleidžiami Makabiejų sukilimo įvykiai.



Išminties knyga

ir

Siracido knyga

priskiriamos išminties raštijai. Be to, vėlyviesiems raštams priklauso graikiškieji

Esteros ir Danieliaus knygų priedai

(tarp jų garsi mene dažnai vaizduojama istorija apie besimaudančią Zuzaną).

Barucho knyga

ir

Jeremijo laiškas

tęsia pranašų tradiciją.

Manaso malda

yra psalmė, siejama su 2 Met 33, 12 aprašytu įvykiu.




​© text: Deutsche Bibelgesellschaft, 2018


 

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.17.10
draugaukime