Psalmės ir Giesmių giesmė

Psalmės



Hebrajiškai Psalmių knyga reiškia „Šlovinimo giesmės“, „Himnų rinkinys“. Psalmės – tai giesmės, kurios buvo giedamos akompanuojant psalteriu (styginiu instrumentu). Todėl jos sukurtos hebrajų poezijai būdinga paralelizmo forma, kai dvi eilutės sudaro posmą. Jos apjungiamos ne eilutės pabaigos garsų sąskambiu, o „prasminiu rimu“: antroji eilutė pagal prasmę atliepia į pirmąją, kitais žodžiais pakartojama pirmosios mintis arba pateikiamas priešingas teiginys.


 


Yra įvairių psalmių rūšių, priklausomai nuo to, kas kalba (žmogus ar tauta) arba į ką kreipiamasi (Dievą ar žmogų), ar išsakomas skundas, šlovinimas ar padėka, ir kokioje situacijoje giedama psalmė. Šlovinimu skelbiami didingi Dievo darbai istorijoje ir kūrinijoje, o padėkos giesmėmis besimeldžiantysis išpažįsta prieš visą bendruomenę, ką Dievas jam yra padaręs. Daugelis psalmių yra skundo giesmės. Jose tauta ar žmogus, kartais labai drastiškais žodžiais, išreiškia Dievui savo vargą ir prašo Jo pagalbos.


Dauguma psalmių kilo iš Izraelio apeigų. Ilgą laiką psalmės buvo perduodamos iš lūpų į lūpas. Kai jos buvo užrašytos, atsirado giesmynai ir maldynai. Šio literatūrinio žanro vystymosi pabaigoje atsirado psalmių pavadinimai ir nuorodos, kaip jas giedoti. Surinkus visas psalmes, jos buvo suskirstytos į penkias knygas (greičiausiai pagal Penkiaknygę).



Psalmių yra ir istorinėse bei pranašų knygose bei vėlyvuosiuose Senojo Testamento raštuose ir Naujajame Testamente (1 Sam 2; 1–10, Jer 20, 7–13; Sir 42, 15–43, 33; Lk 1, 46–55 ir kt.).


Norint lengviau suprasti psalmes, verta pajusti nuotaiką, kurią poetas išreiškia psalmėje: kokius jausmus jis aprašo, ar jis jautėsi laimingas ar vargšas. Psalmės labai tinka ir asmeninei maldai, kai nepakanka ar trūksta savų žodžių.



Giesmių giesmė



Be Psalmių knygos Senajame Testamente yra ir dar vienas giesmių rinkinys: Giesmių giesmė. Ten surinktos meilės ir vestuvių giesmės tiek nuostabiais poetiniais vaizdiniais, tiek ir tiesiogiai perteikia dviejų mylimųjų jausmus ir ilgesį. Pagal biblinį suvokimą vyro ir moters meilė yra meilės įvaizdis tarp Dievo ir Jo tautos (Jer 2, 2; Ez 16; Oz 1–3) bei tarp Jėzaus ir Jo bendruomenės (Ef 5, 25. 31–32).




​© text: Deutsche Bibelgesellschaft, 2018


 

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.18.8
draugaukime