Moterys Biblijoje

Bibliniais laikais moterys privalėjo rūpintis šeima ir namų ūkiu. Tiek teisiniu, tiek socialiniu požiūriu jos buvo visiškai priklausomos nuo šeimos vyrų. Moteriai buvo itin svarbu pagimdyti kuo daugiau vaikų. Jei ji nesusilaukdavo vaikų, jos vyras galėjo ją atmesti. Skirtis galėjo tik vyras, bet ne moteris. Tik nedaug moterų (pavyzdžiui, pribuvėjos, Iš 1, 15–21) dirbo pagal kokią nors profesiją. Jėzaus laikais moterys galėjo įsigyti nuosavybę ir sudaryti sandorius, tačiau teisme joms reikėjo globėjo.


Tai žinant, dar labiau kelia nuostabą tai, kad Biblijoje moterys rodomos kaip stiprios ir savarankiškos asmenybės.



Debora

labai sėkmingai vykdė teisėjos tarnybą (Ts 4–5). Kartu su kariuomenės vadu Baraku ji pati leidosi į mūšį, kuriame laimėjo izraelitai.



Rūtos

knygoje pasakojama apie moabitę Rūtą, kuri po savo vyro mirties palieka savo šalį, kad palydėtų anytą Noomę į jos tėvynę. Sunkiausiomis aplinkybėmis ji rūpinasi savo ir Noomės pragyvenimu, kol išteka už pasiturinčio Boazo ir, nepaisant to, kad yra svetimšalė, tampa karaliaus Dovydo prosenele. 



Gražuolė

Abigailė

pasielgė išmintingai ir drąsiai, kai be vyro žinios ir prieš jo valią sumokėjo duoklę Dovydui, nes šis apsaugojo jų piemenis. Taip ji išvengė kraujo praliejimo (1 Sam 25).



Jėzus į savo sekėjų gretas pasirinkdavo moteris kaip lygiavertes partneres. Dažnai tai būdavo visuomenėje niekinamos moterys (Lk 7, 37–50; Jn 8, 3–11). Kai kurios, kaip ir mokiniai, su Jėzumi traukė per Palestiną (Lk 8, 1–3). Kai mokiniai pabėgo, moterys išliko prie Jėzaus iki pat Jo mirties (Mk 15, 40–41). Galiausiai

Marija Magdalietė

ir

Marija, Jokūbo motina,

buvo tos, kurios pirmosios sužinojo ir papasakojo naujieną apie Prisikėlimą (Mt 28, 1–8).



Pirmosiose bendruomenėse moterys užėmė svarbias tarnybas. Rom 16 minima daug moterų ir jų darbų. Nebuvo jokio hierarchinio skirtumo tarp tarnaujančių ir vadovaujančių pareigų: vadovauti reiškė pasirūpinti. Gal 3, 26–28 parodoma, koks turi būti tarpusavio bendravimas: žmonių skirtumai nepateisina jokios hierarchijos.




​© text: Deutsche Bibelgesellschaft, 2018

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.18.12
draugaukime