Namai bibliniais laikais

Daugelyje Biblijos vietų originalo kalba sakoma „namai“, o verčiama „šeima“ arba „namiškiai“ (Pr 7, 1; Apd 10, 2). Tai rodo, kad bibliniais laikais „namai“ apibūdino ne tik pastatą, bet ir žmonių bendruomenę, kuri reiškė daug daugiau nei tai, kaip šiandien suprantame šeimą.



Giminė.

Kai kalbama apie „Izraelio namus“ arba „Jokūbo namus“, turimi galvoje visi žmonės, kilę nuo tam tikro „giminės tėvo“. Anksčiau buvo skatinama santuoka giminės ribose (plg. Pr 24, 4), išskyrus artimus kraujo giminaičius . Naujajame Testamente primenama, kad Juozapas yra kilęs iš „Dovydo namų“ (Lk 1, 27), kitaip tariant, jis yra „Dovydo palikuonis“.



Vietinė šeima.

Susituokus žmona persikeldavo į savo vyro namus, taigi į tą bendriją, kurioje jis gyvendavo su savo broliais (ir jų žmonomis).



Žmona.

Ankstyvaisiais Izraelio laikais vyras galėjo turėti kelias žmonas, tačiau dar prieš tremtį įsitvirtino monogamija. Už santuokinę neištikimybę buvo griežtai baudžiama. Žmona rūpinosi visų pirma mažesnių vaikų auklėjimu ir mokymu. Ji atlikdavo ir buities bei laukų darbus.



Vyras

buvo žmonos ir visų namų „viešpats“. Kitaip nei žmonai, jam buvo leidžiama išsiskirti.



Vaikai

buvo Dievo palaiminimo ženklas, o  nevaisingumas buvo laikomas gėda. Auklėjimas buvo griežtas. Vaikai anksti pradėdavo padėti dirbti tėvams (Dovydas ganė ožkas, Jėzus greičiausiai su savo tėvu dirbo įvairiose statybvietėse).



Vergai ir tarnai.

Dar Jėzaus laikais buvo įprasta turėti vergų. Tai parodo Pauliaus laiškas Filemonui. Palyginti su kitomis tautomis, Izraelyje vergų gyvenimas buvo geresnis. Išėjimo knygos 21 skyriuje numatomos bausmės už blogą elgesį su vergais. Tarnai („samdiniai“) turėjo daugiau teisių nei vergai ir dirbdavo namuose. Paulius pabrėžia, kad krikščionims nesvarbu, ar vergas, ar ne, nes tik vienas yra tikrasis „Viešpats“ virš kitų žmonių – Kristus, per kurį žemiški „viešpačiai“ ir „vergai“ tampa broliais ir seserimis.



Samdomi darbininkai.

Vietoj nuolatinių tarnų ir vergų dažnai, ypač miestuose, už atlygį samdydavo darbininkus tam tikram laikui – šiais laikais tai vadintume trumpalaikėmis darbo sutartimis. Tokie tekstai, kaip palyginimas apie darbininkus vynuogyne (Mt 20), būtent apie tai ir kalba.




​© text: Deutsche Bibelgesellschaft, 2018

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.18.8
draugaukime