Nepatogusis apaštalas Paulius

ILIUSTRACIJA: Apaštalas Paulius (nežinomas dailininkas, apie 1600m. Rijksmuseum)



Tai žinomiausia, taip pat ir kontraversiškiausia ankstyvosios krikščionybės asmenybė. Nuo pat pradžių šio apaštalo ir misionieriaus sekėjai ir mokiniai turėjo priešininkų. Tačiau Pauliaus svarba didžiulė: daugiau nei pusė Naujojo Testamento raštų yra tiesiogiai ar netiesiogiai su juo susiję!



Remiantis Apd 21, 39, Paulius gimė Tarse (dabartinėje Turkijoje), helenistiniame didmiestyje. Jis turėjo Romos pilietybę, pravertusią, kai buvo suimtas Jeruzalėje dėl tariamo maišto kurstymo (Apd 22, 25–29).



Tarso diasporos sinagogoje jis įgijo teologijos pagrindus, o mokslus pabaigė Jeruzalėje pas garsųjį Gamalielį I (Apd 22, 3). Užsiimdamas odos apdirbimo amatu, Paulius priklausė pasiturinčiųjų sluoksniui.



Pirmą kartą jis pasirodo žydišku vardu Saulius, kai akmenimis užmušamas Steponas (Apd 7, 58), ir savo laiškuose pasakoja apie save, kad jis pradžioje persekiojęs krikščionis (Fil 3, 6).



Jau apie 33-iuosius metus įvyksta radikalus jo atsivertimas. Jis pašaukiamas skelbti Evangeliją (Gal 1, 15) ir daro tai su tokiu pat uolumu ir teologiniu įžvalgumu, kaip elgėsi būdamas žydų fariziejumi.



Keletas pagrindinių Pauliaus minčių:


»

Jėzaus Kristaus Evangelija skirta vienodai tiek žydams, tiek pagonims.


»

Dievas savo malonę dovanoja žmonėms be jokių nuopelnų. Nė vienas žmogus negali nusipelnyti išganymo.


»

Tikėjimo pagrindas yra ne įstatymas, o Jėzaus Kristaus Evangelija.


»

Krikščionybėje nėra hierarchinių rangų. Visi savo srityje yra vienodai svarbūs.




​© text: Deutsche Bibelgesellschaft, 2018




 

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.18.12
draugaukime