Dešimt įsakymų ir Įstatymas

Tiek judaizme, tiek krikščionybėje Dešimt Dievo įsakymų yra vienas pagrindinių Biblijos tekstų ir esminių tikėjimo dalykų. (Juos perėmė ir islamas. Korano 17 sunoje skelbiami keletas labai panašių pagrindinių įstatymų). Biblijoje Dešimt įsakymų siejami su Sandora, kurią Dievas su savo tauta sudaro ant Sinajaus kalno. Juose koncentruota forma išreiškiamas su tuo susijęs įpareigojimas gyventi pagal Dievo valią.



Tora tarsi „gyvenimo ramstis“.

Žodžiai „įstatymas“ ar „įsakymas“ dažnai siejami su tam tikra atskyrimu ar bausme. Leidžiama tai, kas nėra draudžiama. Izraelyje ir jo bibliniuose įstatymo tekstuose vyravo kitokia samprata. Ją atspindi kitokios sąvokos: Izraelis įstatymą vadina Tora, kuri reiškia „kelrodė“. Tora Izraeliui ir judaizmui yra didelė Dievo dovana. Ji žmogui ir tautai parodo, kaip pasiekti sėkmingą gyvenimą. Ji tęsia išlaisvinimą iš Egipto, o išgelbėtieji tampa gyvybinga tauta. Todėl prieš abu Biblijoje pateiktus įsakymų variantus (Iš 20 ir Įst 5) yra sakoma: 


„Aš esu VIEŠPATS, tavo Dievas, kuris išvedžiau tave iš Egipto žemės, iš vergijos namų.“



Iki šiol žydai kasmet švenčia Simchat Tora šventę (hebr. „Toros džiaugsmas“), per kurią džiaugsmingais šokiais ir giesmėmis per sinagogą nešami Toros ritiniai – juk juose yra geriausia, ką Dievas yra davęs savo tautai!



Ar krikščionims reikia judaizmo Toros?

Be Dešimties Dievo įsakymų hebrajų Biblijoje yra daug atskirų nurodymų Izraelio tautai. Viena vertus, jie susiję su valstybės gyvenimu, kita vertus, su religijos praktikavimu. Daugelis iš jų buvo nulemti laikmečio ir kultūrinio konteksto ir paseno (pvz., Iš 20 nuostatai dėl aukuro statymo arba Iš 21 nuostatai apie vergus). Kiti po intensyvių diskusijų krikščionybėje buvo atmesti (pvz., Apd 15 apipjaustymo reikalavimas apaštalų susirinkime). Baudžiamąsias nuostatas pakeitė valstybės įstatymai (Iš 22 nuostatos dėl vagystės, žmogžudystės ir kt.). Daug taisyklių, svarbių socialiniam elgesiui (Iš 22, 20–26), iki šiol mums gali kelti įvairių minčių apie savo veiksmų teisingumą. Trumpai išsakytą Jėzaus požiūrį į žydų įstatymą galima rasti Mt 5, 17–48.




​© text: Deutsche Bibelgesellschaft, 2018

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.18.12
draugaukime