Angelai

ILIUSTRACIJA: Angelo apreiškimas, Matthias Grünewald, Izenheimo altorius, 1512–1516



Angelai atneša žinią.

Žodis „angelas“ yra kilęs iš graikiškojo

angelos

, kuris, kaip ir hebrajų atitikmuo, reiškia „pasiuntinys“. Taigi angelai yra Dievo pasiuntiniai. Jie ateina su tam tikra misija, kuri yra svarbesnė už juos. Kai kuriuose tekstuose apie angelus kalbama taip, lyg pats Dievas apsireikštų matomu būdu (Pr 22, 11; Iš 3, 2).



Angelai stovi prieš Dievo sostą.

„Angelais“ vadinamos ir dangiškosios būtybės, priklausančios Dievo aplinkai ir Jo „rūmams“. Jie garbina Dievo šlovę ir vykdo Jo valią (Iz 6, 1–7; Ps 148, 2).



Angelai lydi pavo

juose.

Visų žmonių gyvenime pilna įvairių pavojų. Biblijos žinia yra ta, kad žmonės, kilus pavojui, gali tikėtis Dievo apsaugos. Angelai įkūnija šią apsaugą (1 Kar 19, 4–8; Ps 91, 11–12).



Angelai įveikia atstumą iki Dievo.

Vėlyvuosiuose Senojo Testamento tekstuose išsamiai mokoma apie angelus ir arkangelus. Dievas atitolsta nuo žmonių. Tarp dangaus ir žemės įsiterpia angelų viešpatija. Net ir pranašai be pagalbos nesupranta Dievo ir Jo žinioos. Šią pagalbą jie gauna iš aiškinančių angelų (Zch 2, 5–9).



Angelai Naujajame Testamente.

Geroji Naujojo Testamento Naujiena yra ta, kad Dievas ne amžinai būna atitolęs. Per Jėzų Dievas pats ateina pas žmones. Žinoma, čia vėl kalbama apie angelus. Čia galima atpažinti panašumus su ankstyvuoju Senojo Testamento laikotarpiu, kai angelai buvo įsivaizduojami kaip Dievo pasiuntiniai. Jų apreiškiama žinia pranoksta visa tai, kas iki tol buvo žinoma. Evangelijose apie angelus daugiausia kalbama Jėzaus gyvenimo žemėje pradžioje ir pabaigoje. Angelas apreiškia Jo gimimą (Lk 2, 10–11), angelai išaiškina Velykų įvykį moterims prie kapo ir ragina jas papasakoti kitiems apie tai, ką jos patyrė (Mt 28, 1–8). Jėzui žengus į Dangų, angelai primena mokiniams, šio įvykio liudininkams, gautą siuntimą ir guodžia juos, parodydami antro Kristaus atėjimo perspektyvą. Taip per Dievo pasiuntinius žmonės tampa Evangelijos pasiuntiniais (Apd 1, 10–11).




​© text: Deutsche Bibelgesellschaft, 2018



 

 
   
hand-swipe-horizontalSwipe to see all the data


 


 


 



 

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.17.10
draugaukime