Kodėl vis dar skaitome Senąjį Testamentą?

Šiuo metu daugelis žmonių nedaug žino apie Senąjį Testamentą ar bent jau didžiąją jo dalį. Neretai girdimi stereotipai, kad jame pilna žiaurių istorijų, jis mums nebėra svarbus, nes jį pakeitė Naujasis Testamentas. Tokie stereotipai nepagrįsti, nes yra svarių priežasčių, dėl kurių vis dar, arba tiksliau, būtent šiandien turėtume skaityti Senąjį Testamentą.


Pirmiausia reikia pasakyti, kad šioje knygoje gausu nuostabių tekstų. Gyvenimo išmintis, Giesmių giesmės meilės posmai, Jobo kova susidūrus su nepelnytos kančios problema ar Juozapo istorija priskiriama pasaulinei literatūrai ir iki šiol yra rašytojų ir menininkų įkvėpimo šaltinis.


Kita priežastis yra ta, kad čia susitinkame į save labai panašius žmones – su jų stiprybėmis ir silpnybėmis, viltimis ir baimėmis, tikėjimu ir abejonėmis. Sužinome, kad Dievas istoriją gali kurti per visiškai eilinius ir netobulus žmones, o žmogaus gyvenimas per tai įgyja begalinį orumą ir neprarandamą prasmę.


Ypatingai mes, krikščionys, dėl dar vienos priežasties neišvengiamai turime skaityti Senąjį Testamentą. Toje Biblijos dalyje, kurią vadiname Senuoju Testamentu ir kuri yra judaizmo Šventasis Raštas, susitinkame su savo tikėjimo tėvais ir motinomis; būtent čia slypi mūsų buvimo krikščionimis šaknys, be kurių krikščionybė būtų nesuvokiama:


»

Jėzus pats buvo žydas. Būdamas vaikas, Jis mokėsi iš hebrajų Biblijos Toros mokykloje. Jo Biblija buvo „Senasis Testamentas“. Jis jį skaitė, aiškino ir visur citavo (Lk 4, 16–19).


»

Naujojo Testamento autoriai sekė Jėzumi. Ypač evangelistai Matas ir Lukas Jėzuje matė Izraelio istorijos tąsą. Daug Naujojo Testamento tekstų yra visiškai nesuprantami, nežinant Senojo Testamento konteksto (Apd 8, 26–40; Iz 52, 13–53, 12).


»

Mūsų etika taip pat yra įtvirtinta Senajame Testamente. Net ir daugelis „krikščioniškoms“ priskiriamų nuostatų –  žmogiškumas priešui ar kova dėl silpnojo teisių – yra randamos jau Izraelio tekstuose (Pat 25, 21–22; 2 Kar 6, 22; Iš 22, 20–26; 23, 6).


Visai logiška, kad ankstyvoji Bažnyčia apsisprendė visą Senąjį Testamentą įtraukti į savo šventuosius raštus.




​© text: Deutsche Bibelgesellschaft, 2018

Kviečiame prisijungti!

Užsiregistravę ir prisijungę nemokamai galėsite:

  • skaityti daugiau Biblijos vertimų
  • žymėtis jums svarbias Biblijos eilutes skirtingomis spalvomis
  • užsirašyti savo įžvalgas ar iškilusius klausimus pastabų skiltyje
  • žvilgtelėti į kai kuriuos Biblijos įvado straipsnius

Prenumeratoje papildomai:

  • audio Naujasis Testamentas
  • keturių evangelijų pažodinis (interlinijinis) vertimas
  • skaitantiems originalą – Nestle-Aland 28 redakcijos Naujasis Testamentas
  • visi įvado į Bibliją ir Biblijos žinyno straipsniai
  • galimybė naršyklėje kopijuoti Šventojo Rašto tekstą asmeniniams tikslams

Bible Society of Lithuaniav.4.18.8
draugaukime