Religija ir politika Jėzaus laikais

Fariziejai („atsiskyrusieji“) –

tai pasauliečių judėjimas, kilęs pirmiausia iš tų kaimo gyventojų, kurie stengėsi kuo švenčiau gyventi ir tiksliai laikytis Toros. Fariziejai, kaip ir kunigai, siekė laikytis visų Mozės įstatyme nustatytų švaros taisyklių, todėl laikėsi atstu nuo visko, kas galėjo juos suteršti. Natūralu, kad dėl to susiformavo tam tikras elitinis mąstymas. Kai kurių fariziejų apsimestinis šventumas metė šešėlį ant viso judėjimo reputacijos. Jėzaus elgesys su nusidėjėliais ir ligoniais netiko šiai jų koncepcijai. Kita vertus, Jo teologija buvo labai panaši į fariziejiškąją.



Rašto mokytojai

– žydų teologai, kurių užduotis buvo studijuoti ir aiškinti Mozės įstatymą. Jėzaus laikais dauguma rašto mokytojų priklausė fariziejams. Jėzus jiems priekaištauja, kad jie, rūpindamiesi griežtu įstatymo laikymusi, pamiršta žmogų (Mt 23, 2–4).



Esenai

(hebr. Chassidim = „pamaldieji“)

laikėsi tos pačios pamaldumo tradicijos, kaip ir fariziejai, tačiau dar radikaliau atsiribojo nuo, jų nuomone, supasaulėjusio Izraelio ir jo religinių institucijų. Kai kurie pasitraukė į Judėjos dykumą (Kumrano vietovė prie Negyvosios jūros tikriausiai priklausė esenams). Kasdien apsiplaudami, jie norėjo nuplauti visą kaltę. Tikėtina, kad Jėzus Paskutinę vakarienę šventė Jeruzalės esenų kvartale (žr. Mk 14, 13: vyras, nešinas vandeniu, yra neįprastas dalykas!).



Sadukiejai („kunigija“).

Šiai grupei priklausė pirmiausia kilmingosios kunigų giminės nariai ir pasaulietinės aristokratijos atstovai. Jų pavadinimas kilęs tikriausiai iš Cadoko, Saliamono paskirto vyriausiojo kunigo Jeruzalės šventykloje (2 Sam 8, 17). Jie atmetė bet kokį mokymą, kuris pažodžiui nesutapo su penkių Mozės knygų turiniu. Jie atsisakė tikėti, pavyzdžiui, mirusiųjų prisikėlimu (žr. Mk 12, 18–27).



Zelotai („uolieji“) ir sikarijai („durklininkai“)

kovojo iš šventyklos su „šventu įniršiu“ prieš romėnus. Jų tikslas buvo teisingas krašto padalijimas ir smulkiųjų žemdirbių atleidimas nuo skolų. Jėzus palaikė jų užmojus, bet atmetė karines priemones. Apsispręsti verčiantis Judo Iskarijoto elgesys gali rodyti, kad jis priklausė tokiai grupei.




​© text: Deutsche Bibelgesellschaft, 2018


 

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.17.10
draugaukime