Bažnyčios augimas

FOTO: Efeze susidūrė graikų kultūra ir romėnų valdžia. Misterijų kultas ir krikščionių bendruomenė gyvavo vieni šalia kitų šioje imperijos sankirtoje.



Iš pradžių krikščionys, kaip ir visi žydai, apeigas ir žydų šventes minėdavo šventykloje, tačiau greit vis svarbesni tapo „susirinkimai namuose“. Apie 90 metus įvyko judaizmo ir krikščionybės atsiskyrimas. Nors krikščionys perėmė hebrajų Biblijos šaltinius, tačiau turėjo ir savo Šventąjį Raštą – Naująjį Testamentą. Iš Naujojo Testamento laiškų galima pamatyti, kaip pamažu kūrėsi atskiros krikščionių bendruomenės struktūros.



Tarnybos.

Ankstyvosiose bendruomenėse nebuvo tvirtos tarnybų struktūros. Svarbios buvo „charizmos“ (malonės dovanos), t. y. gebėjimai, kuriuos buvo galima panaudoti bendruomenės labui. Pavyzdžiui, Paulius mini išminties žodžio, mokymo, pranašavimo, vadovavimo, išgydymo dovanas. Beveik ketvirtadalis tuo metu aktyvių bendruomenės narių buvo moterys! Greit atsirado tarnybų titulai: Paulius bendruomenėse pažįsta apaštalų, „prižiūrėtojų“ (gr.

Episkopoi,

vėliau tapusių „vyskupais“), diakonių ir diakonų. „Pastoraciniuose laiškuose“ (1 Tim, 2 Tim, Tit) vyskupai raginami vesti tik vieną kartą.



Krikščionių pasipriešinimas.

Amžiaus pabaigoje regėtojas Jonas Patmo saloje parašė Apreiškimo knygą, dar vadinamą Apokalipse (plg. 81 psl.). Joje parodoma, kokį nežmonišką persekiojimą kentėjo krikščionys. Tačiau nepaisant to, tikėjimas Jėzumi Kristumi vis labiau plinta. Jis įveikia ir sisteminį persekiojimą III amžiuje. Valdant imperatoriui Konstantinui (313 m.), religija yra leidžiama, o Teodosijaus valdymo laikotarpiu ji tampa vienintele teisėta religija Romos imperijoje (380 m.).




​© text: Deutsche Bibelgesellschaft, 2018

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.17.10
draugaukime