Šabo metai ir jubiliejaus metai

Jubiliejaus metai Senojo Testamento laikais buvo laikomi šventais metais. Šis laikas turėjo izraelitams priminti, kad jie patys ir jų žemė priklauso Dievui. Šie ypatingi metai buvo švenčiami kartą per keturiasdešimt devynerius metus (atskaičiavus septyniskart septynerius metus). Kas septinti metai buvo švenčiami šabo metai, o po septyniskart septynerių metų – jubiliejaus metai.

Šabo metų ir jubiliejaus metų pavadinimai

Pavadinimas „šabo metai“ kilęs nuo šabo. Nuo VI a. prieš Kristų šabas buvo savaitinė poilsio diena, turinti religinį tikslą. Toks pat – septynerių metų – ciklas užsibaigdavo šabo metais, švenčiamais kartą per septynerius metus.


Pavadinimas „jubiliejaus metai“ kilęs iš hebrajų kalbos žodžio „jobel“, reiškiančio „avino (ragas)“. Toks metų pavadinimas nurodo į jubiliejaus metų pradžią, kuri buvo paskelbiama pučiant šį ragą. Jubiliejaus metai prasidėdavo Permaldavimo dieną.

Šabo ir jubiliejaus metų taisyklės

Kunigų 25 pateikia nuorodas, kaip turi būti švenčiami šabo ir jubiliejaus metai. Šabo metai turėjo būti skelbiami kas septintus metus. Septintaisiais metais žemė turėjo pailsėti, nes šie metai buvo skirti Dievui. Niekas nesėjo ir neėmė derliaus.


O atskaičiavus septyniskart septynerius metus buvo minimi ypatingi – jubiliejiniai – metai.


Tais metais:

  • žemė, kaip ir šabo metais, turėjo būti palikta pūdymui;
  • žemė turėjo būti grąžinta pirminei genčiai;
  • skolos turėjo būti atleistos;
  • vergams buvo leista grįžti į savo žemę ir šeimą.

Jubiliejaus metai kaip simbolis

Nežinia, ar jubiliejaus metų nuostatų iš tikrųjų buvo laikomasi. Laikui bėgant šis terminas Biblijoje įgijo simbolinę prasmę: jis buvo laikomas malonės metais ir tapo laimės bei ramybės laikų ženklu (Izaijo 61:2 ir Luko 4:19).

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.18.8
draugaukime