Filonas

Filonas Aleksandrietis – žydų filosofas iš Aleksandrijos, gyvenęs nuo 20 m. pr. Kr. iki 50 m. po Kr. Parašė nemažai veikalų, kurių dauguma skirti Penkiaknygės (pirmųjų penkių Senojo Testamento knygų) egzegezei.

Alegorinis Biblijos aiškinimas

Filonas Aleksandrietis Bibliją aiškino alegoriškai. Tai, anot jo, reiškia, kad viskas Biblijoje turėjo ne tik pažodinę, bet ir simbolinę bei dvasinę („tariamąją“) prasmę. Šiuo požiūriu Filonas Biblijoje rado daugybę filosofinių įžvalgų. Pavyzdžiui, Pradžios 3 skyriuje minimą žaltį jis laikė malonumo simboliu, o iš Ūro iškeliaujantis Abraomas – kūną paliekančios sielos simboliu.

Esenai

Filonas taip pat rašė apie esenus, pabrėždamas, kad jie pasirinko celibatinį gyvenimo būdą ir neturtą. Pasak Filono, esenai maisto užsiaugindavo tik tiek, kad išgyventų.


Filonas taip pat kalba apie bendruomeninį esenų gyvenimą sakydamas, jog jie turi bendrą iždą, kuriame laikomos visas savo pajamas. Esenai dalindavosi netgi savo drabužiais ir kartu valgė. Pasak Filono, esenai buvo visiški pacifistai: nepritarė ginklų turėjimui.

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.18.8
draugaukime