Papuošalai senovės Izraelyje

Archeologai Izraelyje rado šiuos juvelyrinius dirbinius – dauguma jų minimi ir Biblijoje:

  • karoliai;
  • žiedai;
  • auskarai;
  • nosies žiedai;
  • apyrankės;
  • kojos papuošalai;
  • segės.

Karoliai

Senojo Testamento laikais buvo labai madingi vėriniai iš karoliukų, pagamintų iš skirtingų medžiagų. Karoliukai buvo gaminami iš brangakmenių (pavyzdžiui karneolio), stiklo, metalo ar kaulo. Metalinius  karoliukus buvo galima gražiai dekoruoti. Ant vėrinio buvo kabinami ir cilindro arba pusmėnulio formos pakabučiai, gaminami iš kaulo, dramblio kaulo, pusbrangių akmenų ar metalo. Kartais prie karolių buvo pritvirtinamas kvepalų buteliukas. 

Senajame Testamente karoliai minimi Song of Songs 1:10, Song of Songs 4:9 ir Ezekiel 16:11.

Žiedai

Žiedai dažnai buvo sidabriniai ir paprastos formos, kartais su antspauduku ar pritvirtintu skarabėjumi. Signetinius žiedus daugiausia nešiojo vyrai, kitų rūšių žiedus – moterys.

Žiedai Biblijoje minimi, pavyzdžiui Genesis 24:47, Proverbs 25:12, Song of Solomon 1:10 ir Hosea 2:15. Taip pat Isaiah 3:16-24, kur išvardinti visi gražūs papuošalai, nešioti turtingų Jeruzalės moterų.

Auskarai

Be paprastų pjautuvo formos auskarų, buvo labai populiarūs auskarai su pakabukais, kurie laikui bėgant buvo vis didesni ir sunkesni. Jie galėjo būti rutulio pavidalo arba ovalūs; gėlės, juostelės ar „krepšelio“ formos. Auskarai buvo gaminami iš bronzos arba sidabro, rečiau - iš aukso.

Exodus 32:2 skaitome apie auksinius izraelitų auskarus, kuriuos surinkęs Aaronas pagamino auksinį stabą. Genesis 35:4 Jokūbo šeima ir bendražygiai Jokūbui atidavė auskarus, nes turėjo atsikratyti visko, kas priminė svetimus dievus.

Nosies žiedai

Nosies žiedai dažniausiai buvo nešiojami dešinėje šnervėje. Kartais jie buvo puošiami karoliukais ar pakabukais. Kartais jų ilgis siekė beveik aštuonis centimetrus – tokiu atveju kybojo priešais burną.

Nuorodą į nosies žiedus Biblioje aptinkame Genesis 24:22-30, kur Abraomo tarnas dovanoja Rebekai nosies žiedą ir apyrankes.

Apyrankės

Apyrankės paprastai buvo gaminamos iš bronzos, rečiau iš sidabro ar aukso. Jos nešiotos tiek vyrų, tiek moterų: vyrų – sunkesnės, stambesnės, moterų – plonesnės ir lengvesnės. Apyrankės buvo uždaro arba atviro tipo. Atviros apyrankės kartais būdavo išdirbamos su gyvūno galvos pavidalu papuošalo galuose (pavyzdžiui, gyvatės galvos).

 

Senajame Testamente apyrankės minimos Numbers 31:50, Isaiah 3:19, Ezekiel 16:11 ir Ezekiel 23:42.

Kojos papuošalai

Taip pat buvo nešiojami kojos papuošalai. Paprastai buvo gaminami iš bronzos, labai retai – iš sidabro ar aukso, jiems būdinga žiedo, o ne grandinėlės, forma. Tam tikrais laikotarpiais kojos papuošalai suteikė informacijos apie šeiminę moters padėtį: jei papuošalas nešiojamas ant abiejų kulkšnių, tai reiškė, kad moteris nesusituokusi, jei tik ant vienos – ištekėjusi.

Nuorodas į kojos papuošalus Senajame Testamente aptinkame Isaiah 3:18.

Segė (Fibulae)

Izraelyje segės buvo madingos jau nuo geležies amžiaus. Fibulae – tai trikampio arba lanko formos segtukas, naudojamas drabužiams susegti. Segės buvo gaminamos iš bronzos arba geležies ir kartais dekoruojamos, dengiamos žalios spalvos patinos sluoksniu.



 

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.18.8
draugaukime