Galingieji valdovai

Senovės Artimuosiuose Rytuose svarbų vaidmenį atliko kelios didžiosios jėgos: asirai, babiloniečiai ir persai. Visos šios tautos turėjo savo valdovą – karalių.

Asirų imperija

Asirų imperija buvo milžiniška: klestėjimo laikotarpiu ji driekėsi nuo Mesopotamijos per Levantą (įskaitant Izraelį) iki pat Egipto. Asirija tapo galinga imperija iš dalies dėl to, kad masiškai tremdavo užimtų kraštų gyventojus į tolimas savo teritorijos sritis.


Ne vienas asirų karalius minimas Biblijoje. Pavyzdžiui, Asirijos karalius Šalmaneseras nugali Izraelio karalių Ozėją, ir šiaurinė karalystė – Izraelis žlunga.

Babilono imperija

Babilono imperija pakeičia asirų imperiją. Aramėjų kalbą babiloniečiai paskelbia oficialia savo imperijos kalba.


Ši imperija vaidina svarbų vaidmenį biblinėje Danieliaus knygoje. Žymiausias Babilono karalius yra Nebukadnecaras, išvaręs izraelitus į tremtį ir sunaikinęs Saliamono šventyklą.

Persijos imperija

Persijos imperija pakeičia Babilono imperiją. Persų kalba Biblijoje dažnai minima kartu su medais.


Biblijoje minimas svarbus persų karalius Kyras II. Jis vykdė tolerantišką politiką užkariautų tautų religijų ir papročių atžvilgiu.


PasakEzros 1:1-4, Kyras taip pat buvo karalius, davęs izraelitams leidimą grįžti į savo šalį ir atstatyti šventyklą.

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.18.12
draugaukime