Pietinė karalystė – Judas

Pietinė, Judo, karalystė – regiono, kurį maždaug 926 m. pr. Kr. valdė karalių Dovydo ir Saliamono palikuonys, pavadinimas. Jos sostinė buvo Jeruzalė. Tarp pietinės Judo karalystės ir šiaurinės Izraelio karalystės dažnai tvyrojo įtampa. 586 m. pr. Kr. pietinė karalystė žlugo; babiloniečiai užėmė Judo sostinę Jeruzalę ir sunaikino šventyklą.

Pietų Karalystės atsiradimas

Saliamonas siekė išlaikyti Izraelio gentis turėdamas politinių motyvų. Po jo mirties šiaurinės gentys norėjo didesnės autonomijos, bet Saliamono sūnus Rehabeamas neketino ją suteikti. Jeroboamui pavyko pasipriešinti, todėl dešimt šiaurės giminių atsiskyrė nuo jungtinės karalystės. Naujoji valstybė, kurios karaliumi tapo Jeroboamas, Biblijoje vadinama Izraeliu.


Rehabeamui taip ir nepavyko atsikovoti Šiaurės karalystės. Jis liko dviejų pietinių genčių karaliumi, o Jeruzalė buvo jo sostinė. Kadangi šis regionas daugiausia priklausė Judo genčiai, pietinė karalystė Biblijoje vadinama Judu.

Ekonomiškai nereikšmingas regionas

Palyginus su Izraeliu, Judas buvo ekonomiškai silpnas ir politiškai nereikšmingas kraštas. Prekybos keliai per jį taip pat nevingiavo. Tačiau Jeruzalės šventykla išsaugojo savo prestižą, siekiantį karališkųjų namų įkūrėją karalių Dovydą. Vienintelis dalykas, užtikrinęs šios mažos karalystės stabilumą, buvo sostą išlaikę Dovydo palikuonys (2 Samuelio 7:1-16).


Izraelis tapo pavojingu kaimynu. Todėl 732 m. pr. Kr. Judo karalius Ahazas siekė asirų karaliaus paramos, ir Judas tapo vasaline Asirijos valstybe. 722 m. pr. Kr. asirams užkariavus šiaurinę karalystę liko tik pietinė – Judo karalystė.

Pietų karalystės žlugimas

Judas suklestėjo valdant karaliui Jošijui, kuris maždaug 620 m. pr. Kr. atsikovojo buvusios Šiaurės karalystės žemes. Bet jo sūnus Jehojachimas vėl tapo didžiųjų imperijų vasalu: pirmiausia Egipto, vėliau – Babilonijos. Jehojachimas sukilo prieš Babilonijos karalių, bet sukilimas greitai buvo numalšintas.


Paskutinis Judo karalius buvo Zedekijas. Jis taip pat maištavo prieš babiloniečius, bet buvo nugalėtas. Šis pralaimėjimas reiškė pietinės Judo karalystės pabaigą. Jeruzalė buvo užkariauta, o karaliaus Saliamono pastatyta šventykla sudeginta.

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.18.12
draugaukime