Šiaurinė karalystė – Izraelis

Šiaurinės, Izraelio, karalystės pavadinimą gavo regionas, apimantis dešimtį Izraelio šiaurėje įsikūrusių giminių. Šiaurės karalystė susidarė apie 926 m. pr. Kr., po Saliamono mirties. Tarp šiaurinės Izraelio karalystės ir Pietinės Judo karalystės dažnai tvyrojo įtampa. 722 m. pr. Kr. asirams užkariavus sostinę Samariją šiaurinė karalystė žlugo.

Šiaurės karalystės atsiradimas

Saliamono karalystė buvo centralizuotai valdoma vieninga valstybė, nepaisanti skirtingų Izraelio genčių savitumo. Po Saliamono mirties šiaurinės gentys norėjo didesnės autonomijos. Jeroboamas sėkmingai sukėlė maištą prieš Saliamono sūnų Rehabeamą, ir dešimt šiaurės genčių atskilo nuo jungtinės karalystės. Naujoji valstybė, kurios karaliumi tapo Jeroboamas, Biblijoje vadinama Izraeliu. O regionas, kuriame toliau karaliavo Rehabeamas, vadinamas Judu.


Jeroboamas politiškai bandė apsisaugoti nuo Rehabeamo išpuolių ir suteikti Izraeliui tapatybę, nepriklausančią nuo Jeruzalės. Jis bandė tai pasiekti pastatydamas aukso veršius Betelio ir Dano miestuose.

Ekonomiškai palanki vieta

Palyginus su Judu, Izraelis buvo ekonomiškai stipresnis ir atliko svarbų vaidmenį tarptautinėje politikoje. Taip atsitiko todėl, kad susisiekimo keliai tarp Egipto ir Mesopotamijos driekėsi per Izraelio teritoriją.


Izraelis kaip tik ir suklestėjo vadovaujant Samarijos miesto įkūrėjui karaliui Omriui. Klestėjo ir jo sūnaus Ahabo, vėliau Jeroboamo II valdymo laikotarpiu nepaisant nuolatinių konfliktų su kaimynine Aramo šalimi (1 Karalių 20:1-43; 1 Karalių 22:1-40; 2 Karalių 14:23-29). Viena iš Izraelio žlugimo priežasčių – stabilios politikos stoka Izraelio karališkuosiuose rūmuose.

Šiaurinės karalystės žlugimas

Strateginį Izraelio pranašumą parodė ir prekybai palanki geografinė regiono padėtis. Didžiosioms valstybėms nepriklausomas Izraelis buvo laikomas nepageidaujamu. Didžiausią grėsmę Izraeliui kėlė asirai. 732 m. pr. Kr. Asirijos valdovas Tiglat Pileseras III Šiaurės karalystę padarė vasaline Asirijos valstybe (2 Karalių 15:29).


Tokia situacija truko neilgai, nes Izraelio karalius Ozėjas nusprendė lygiuotis į Egiptą. 722 m. pr. Kr. asirai užkariavo Izraelio sostinę Samariją ir išsivedė jo gyventojus į tremtį. Tai reiškė Šiaurinės karalystės pabaigą.

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.17.10
draugaukime