Sandora: Senovės Artimieji Rytai

Sandoros atliko svarbų vaidmenį senovės Artimųjų Rytų socialiniame ir politiniame gyvenime. Išsaugota daug tarptautinių sutarčių tekstų iš biblinių laikų. Šios sandoros ir sutartys yra iš šalių, supančių Senovės Izraelį, tad gali atskleisti biblinės sandoros reikšmę. Svarbiausios iš jų yra šios:

  • Hatušo sutartys iš vėlyvojo bronzos amžiaus (1550-1200 m. pr. Kr.);
  • Asirų ištikimybės priesaikos iš ankstyvojo geležies amžiaus (900-600 m. pr. Kr.).

Hatušo sutartys

Išliko daug tarptautinių sutarčių iš vėlyvojo Bronzos amžiaus (1550-1200 m. pr. Kr.), ypač sudarytų Hatušo karalių. Tai daugiausiai siuzereniteto sutartys: galingas karalius primetė susitarimą „vasalui“, silpnesnės tautos valdovui.

Šios sutartys turėjo fiksuotą struktūrą, kurią taip pat matome ir biblinių susitarimų struktūroje (ypač Mozės sandoroje). Sutartį sudarė šie elementai:

  1. 1. Karalių, sudariusių sandorą, identifikavimas.
  2. 2. Istorinis prologas. Čia karalius mini privilegijas, kurias jis darė vasalui praeityje. Tikimasi, kad vasalas paklus sandorai iš dėkingumo.
  3. 3. Pareigas, kurias turi vykdyti vasalas, kad išlaikytų gerus santykius su karaliumi.
  4. 4. Sąlyga, kad sandoros kopija turi būti padėta į šventyklą ir kad sutartis turi būti reguliariai perskaitoma žmonėms.
  5. 5. Liudytojų, kurie prižiūrės sutarties įgyvendinimą, sąrašas. Tai visuomet yra dievai. Dangus ir žemė, kalnai ir upės taip pat kartais kviečiami būti liudininkais (toks motyvas yra ir Biblijoje).
  6. 6. Palaiminimų ir prakeiksmų sąrašas. Liudininkai – dievai – palaimins arba prakeiks vasalą ir jo valdinius, priklausomai nuo to, ar jie paklus sutarčiai.
  7. 7. Atliktas sutarties užantspaudavimo ir įsigaliojimo ritualas. Tam paprastai būdavo aukojamas gyvūnas. Gyvūnas atstovauja vasalui: kaip kad gyvūnas bus nužudytas, vasalas ir jo pavaldiniai taip pat gali būti nužudyti, jei sulaužys priesaiką.

Asiriškos ištikimybės priesaikos

Rastos sutartys, kildinamos iš Naujosios Asirijos imperijos laikotarpio (900–600 m. pr. Kr.). Jos yra kitokio pobūdžio nei Hatušo sutartys: jos ne tokios rafinuotos ir apgalvotos. Trūksta tam tikrų elementų, pavyzdžiui, istorinio prologo ir palaiminimų. Tačiau prakeiksmų gausu. Atrodo, kad šios sutartys buvo primestos vien dėl karinės galios. Šios sutartys nebesudaro abipusio pasitikėjimo įspūdžio, kaip Hatušo sutartys.

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.18.12
draugaukime