Kraujas

Senajame Testamente kraujas yra susijęs su žmonių ir gyvūnų gyvybės galia. Todėl izraelitams draudžiama valgyti kraują arba mėsą, kurioje dar yra kraujo. Be to, kraujas, kaip tai, kas įkūnija gyvenimą, vaidina svarbų vaidmenį (apsivalymo) ritualuose.

Kraujo vartojimas

Kadangi kraujas reiškia gyvybę, jis priklauso Dievui. Todėl Biblijoje  kraujo vartojimas yra apribojamas. Nei pagonims, nei izraelitams neleidžiama vartoti gyvų gyvūnų kraujo (Genesis 9:4).
​„Kraujo nuleidimas“ gyviems gyvūnams, siekiant išgerti jų kraują,  iš tikrųjų buvo tam tikrų kultūrų paprotys, tačiau Biblija draudžia tai daryti.

Be to, izraelitai negali vartoti paskerstų gyvūnų kraujo ar net mirusio gyvulio mėsos, jei joje dar yra kraujo (Leviticus 7:26-27 ir Deuteronomy 12:23-24).

Kraujo naudojimas ritualuose

Kraujas, kaip gyvybės galios nešėjas, yra naudojamas įvairiuose Senojo Testamento ritualuose:

  • Kraujas gali būti susitaikymo tarp Dievo ir žmogaus priemonė. Paaukoto gyvūno kraujas ir riebalai suteikia gyvybę nusidėjėliams (Leviticus 17:11).
  • Kraujas naudojamas apeigose, siekiant gyvuosius apsaugoti nuo mirties galių, kaip antai, kraujas, kuriuo izraelitai paženklino durų staktas Exodus 12:7.
  • purification rituals kraujui irgi tenka svarbus vaidmuo. Kraujas apvalo altorių (Ezekiel 43:20) ir šventyklą šventykla (Ezekiel 45:18-20) ir yra naudojamas odos liga sergantiems žmonėms apvalyti (Leviticus 14:1-7) (žr. nešvarumas žmonėse).
  • Kraujas yra svarbus įvesdinimo ceremonijose: nauji  kunigai yra apšlakstomi paaukotų gyvūnų krauju (Exodus 29:9-21 ir Leviticus 8:24). Čia kraujas simbolizuoja jiems suteiktą naują gyvenimą.

Kraujas kaip nešvarumo šaltinis

Tam tikromis aplinkybėmis Senajame Testamente kraujas iš tikrųjų yra nešvarumas šaltinis:

  • Nekaltas kraujas: nekaltų žmonių kraujo praliejimas sąlygoja kraujo kaltę. Dėl to žemė tampa nešvari (Numbers 35:33-34 ir Deuteronomy 19:10-13, Jeremiah 7:6)
  • Menstruacinis kraujas arba pogimdyvinis kraujavimas: Senajame Testamente menstruacinis kraujas yra archetipinis nešvarumo įvaizdis (Leviticus 20:18 ir Ezekiel 36:17). Panašiu būdu dėl po gimdymo vykstančio kraujavimo moteris laikinai tampa nešvari (Leviticus 12:1-8) (žr. nešvarumas žmonėse).

 

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.17.10
draugaukime