Pasninkas Senajame Testamente

Pasninkas Senajame Testamente buvo religinis ritualas, kurį buvo galima praktikuoti ir individualiai, ir kolektyviai.

Priežastys, kodėl reikia pasninkauti

Pasninko laikotarpis gali būti sustiprinimu ar ženklu įvairiems dalykams:

  • Gedulo ženklas: vienas iš pavyzdžių yra Dovydas, kuris pasninkavo po Sauliaus ir Jehonatano mirties (2 Samuelis 1:12) ir po Abnero mirties (2 Samuelis 3:35).
  • Atgaila: Danielius suskubo atgauti už savo liaudies nuodėmes (Daniel 9:3).
  • Asmeninės {topic_137_maldos sustiprinimui: Psalm 35:13, psalmininkas tikisi, kad pasninkas padės ir Dievas atsakys į jo maldą.
  • Atsidavimo Dievui ženklas: ankstyvajame judaizme pasninkas buvo pamaldumo ženklas, kaip ir malda, ir išmaldos vargšams davimas.

Kada žmonės pasninkavo?

Senajame Testamente ne kartą paminėtas viešas pasninkas:

  • Per Permaldavimo dieną – vienintelę Toroje nurodytą dieną, kai visi turi pasninkauti. Taip izraelitai atgailauja už padarytas nuodėmes (Leviticus 16:29: „Septinto mėnesio dešimtą dieną jūs pasnikausite, ir nei čiabuvis, nei ateivis, gyvenantis tarp jūsų, nesiims jokio darbo“.
  • Ypatingai laikotarpiu po {topic_1217_tremties atsirado vis daugiau kasmetinių susibūrimų, kuriuose žmonės pasninkavo. Zacharijas mini keturias pasninko dienas (Zechariah 8:19; taip pat žr. Ezra 8:21-23; Nehemiah 9:1).
  • Žmonės taip pat pasninkavo per Purimo šventę. Ši tradicija susijusi su pasakojimu, kaip žydus nuo persekiojimo išgelbėjo Hamanas. Prieš švenčiant šventę pirmiausia turi būti pasninko diena, imituojant Esterą (Esther 4:16).

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.18.10
draugaukime