Perėjimo šventė Senajame Testamente

Perėjimo šventė, arba Pascha, yra svarbiausia šventė Senajame Testamente. Per ją izraelitai prisimena išėjimą iš Egipto, kaip aprašyta Exodus 12:1-28. Žodis „Pesach“ kildinamas iš hebrajų veiksmažodžio „pereiti“. Jis nurodo į angelą, dešimtojo maro metu aplenkusį, „praėjusį“ pro izraelitų namus, taip užtikrinant, kad mirė tik vyresnieji egiptiečių sūnūs.

Nisanas

Pascha prasideda keturioliktos Nisano (kovo/balandžio) mėnesio dienos išvakarėse. Šventė trunka septynias dienas, kurių pirmą ir paskutinę draudžiama dirbti (Leviticus 23:7-8). Kitas dienas leidžiama atlikti neišvengiamus darbus, tačiau kiekvieną dieną apsvarstomas ir prisimenamas Išėjimo įvykis.

Neraugintos duonos šventė

Perėjimo šventė yra kilusi iš Neraugintos duonos šventės. Tai buvo žemės ūkio šventė, švenčiama prasidėjus miežių derliui. Šios šventės proga visas raugas buvo pašalinamas iš namų, o valgoma plikyta nerauginta duona – tai simbolizavo naują pradžią. Jau 12-ame Išėjimo knygos skyriuje Pascha siejama su neraugintos duonos švente.

Išėjimo knyga

Išėjimo knygoje Pascha siejama su išėjimu iš Egipto ir išsivadavimu iš vergijos. Švenčiant šią šventę izraelitams dera valgyti neraugintą duoną ir kepti ėrieną. Abu valgiai simbolizuoja skubėjimą, su kuriuo anuomet izraelitai turėjo bėgti iš Egipto – nebuvo laiko duonos tešlai kildinti, o ėriena buvo skrudinama visa iš karto.

Piligrimų šventė

Perėjimo šventė taip pat yra piligrimystės šventė. Kaip ir kitų švenčių aprašymuose, Paschos apibūdinime taip pat kviečiama pasirodyti prieš Viešpatį, todėl visi keliauja į Jeruzalės šventyklą.

 

Biblijoje minimos dar dvi piligrimystės šventės: Savaičių šventė ir Palapinių šventė (Exodus 23:14-17).

 

Antrosios šventyklos laikotarpiu (nuo 515 m. pr. Kr. iki 70 m. po Kr.) paaukoti šventykloje būtent per vieną iš šių švenčių Jeruzalėn plūdo daugybė piligrimų žydų iš kaimyninių šalių.

Perėjimo šventė šiandien

Šiais laikais Paschos šventimas pradedamas Sėderio vakariene namuose. Iki Sėderio, namai tvarkomi pradedant nuo viršaus, baigiant apačia, iš jų pašalinami visi mielių turintys produktai. Namuose šventinis valgymas vyksta pagal nustatytą pasakojimų, maldų, giesmių ir ritualų liturgiją.

Sinagogoje skaitoma Gražiausioji Saliamono giesmė. Tai simbolizuoja Dievo meilę} jo tautai. 

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.17.10
draugaukime