Sandora Naujajame Testamente

Naujajame Testamente Jėzus su savo sekėjais sudarė naująją sandorą, per paskutinę vakarienę dalindamas duoną ir vyną. 

Paskutinė Jėzaus vakarienė

Svarbiausios Naujojo Testamento vietos, kuriose minima sandora, yra skyriai aprašantys paskutinę Jėzaus vakarienę (Matthew 26:26-29, Mark 14:22-24, Luke 22:19-22 ir 1 Corinthians 11:23-25). Čia aprašoma, kaip Jėzus laužė ir davė duonos savo mokiniams, davė taurę vyno, kaip jis sakė: „Ši taurė yra Naujoji Sandora mano kraujyje, kuris už jus išliejamas.“ (Luke 22:20).

Čia Jėzus remiasi senesnėmis sutartinėmis tradicijomis, ypač Jeremiah 31:31-34, kuriose kalbama apie naują sandorą, kurią Dievas kažkada sudarys su savo žmonėmis.

Ištikimybės Kristui priesaika

Viešpaties vakarienės šventimas, sekant Jėzaus pavyzdžiu, tapo vienu svarbiausių krikščionių susitikimų elementų Naujojo Testamento laikais.

„Sandoros“ sąvoka šiame laikotarpyje veikiausiai buvo interpretuojama kaip ištikimybės priesaika. Dauguma krikščionių tikriausiai laikė Eucharistiją ritualu, per kurį buvo pažadėta ištikimybė Kristui, mirusiam už pasaulio nuodėmes.

Kristaus valdžios pripažinimas

Romėnai krikščioniškąjį Eucharistiją taip pat laikė ištikimybės priesaika (lotyniškai buvo vartojamas žodis sacramentum), kaip matyti iš Romos piliečio Plinijaus Jaunesniojo laiško imperatoriui Trajanui 112 m. po Kr.

Romėnai šią priesaiką, kuria krikščionys prisiekdavo ne imperatoriui, laikė grėsme politiniam stabilumui. Tačiau tai buvo nepagrįsta, nes krikščioniška priesaika nebuvo politinio pobūdžio. Per šią priesaiką tikintieji atsiduodavo Kristaus valdymui, bet tai buvo dvasinės, o ne pasaulietinės valdžios pripažinimas.

Kristaus kūnas

Dalyvaudami Eucharistijoje, tikintieji bendrai tapo Kristaus kūnu šiame pasaulyje. Kartu jie susibūrė į įvairių sričių žmonių bendruomenę, kurią vienija bendros vertybės. Šios vertybės buvo ne tik dvasinės, bet ir etinės: jos turėjo įtakos tikinčiųjų elgesiui, jų gyvenimui ir bendravimui su kitais.

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.17.10
draugaukime