Alyvos žibintas

Alyvos žibintas buvo vienas svarbiausių namų apyvokos daiktų. Tai buvo pailgas molinis indas, pripildytas alyvų aliejaus. Į aliejų buvo įmerkta dagtis, paprastai pagaminta iš susuktos lino juostelės. Dagtis absorbuodavo aliejų ir galėjo būti uždegta. Dagčiai nudegus, ją reikėjo sutrumpinti.

Vieta namuose

Žibintas namuose būdavo pastatomas aukštai, kad šviesa gerai pasklistų po visą kambarį. Ta aukšta vieta galėjo būti apverstas dubuo arba anga sienoje. Turtingesni žmonės kartais turėdavo papuoštą žibintuvą, ant kurio pastatydavo žibintą. Mark 4:21 Jėzus sako: „Argi žiburys atnešamas pakišti po indu ar po lova? Argi ne įstatyti į žibintuvą?!“

Alyvos žibintų rūšys

Senojo Testamento laikais alyvos žibintas paprastai būdavo atviras indas su antgaliu, į kurį būdavo dedama dagtis. Tačiau buvo ir tokių indų žibintui, kuriuose buvo vienas ar keletas kanalų dagčiai.

Pradedant nuo helenistinės epochos, atsiranda naujos rūšies alyvos žibintas – uždaras žibintas. Šio žibinto rezervuaras būdavo užsandarintas plokščiu dangteliu, kurio viduryje buvo anga alyvai papildyti.

Romėnų laikais žibintai taip pat buvo uždari, o jų viršus paprastai būdavo papuoštas.

Nuo I a. pr. Kr. taip pat buvo gaminami labai paprasti, nepuošti alyvos žibintai. Taip atsitiko dėl didėjančio tam tikrų žydų sluoksnių poreikio išreikšti savo etninę ir religinę tapatybę.

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.17.10
draugaukime