Akmeniniai indai

Akmeninės talpos buvo naudojamos vandeniui laikyti. Paprastai šios talpos būdavo gaminamos iš kalkakmenio. Indo forma buvo iškalama plaktuku ir skobtuku, o paviršius nulyginamas. Yra rasta akmeninių indų ir puodelių, ypač iš Antrosios šventyklos laikotarpio.

Akmuo ir švarumas

Pagal įvairias žydų rabinų tradicijas egzistuoja ryšys tarp akmens naudojimo ir ritualinio švarumo. Puodus iš molio jiems tapus nešvariais, pagal įstatymą, tekdavo sudaužyti (Leviticus 11:33). Tačiau indai, pagaminti iš akmens, negalėjo tapti nešvarūs. Taip pat vandenį buvo galima ištyrinti akmeniniame inde. Galbūt šiame Jono Evangelijos pasakojime apie Kanos vestuves ir kalbama apie „ritualinį apsiplovimą“ John 2:6-7. Čia rašoma: „Ten buvo šeši akmeniniai indai žydų apsiplovimams, kiekvienas dviejų trijų saikų talpos. Jėzus jiems liepė: „Pripilkite indus vandens.“"

Akmeniniai indai Antrosios šventyklos periodu

Pirmajame amžiuje prieš Kristų buvo daug dirbtuvių, ypač Jeruzalėje. Čia buvo gaminami akmeniniai stalo indai. Matyt, kad šiuo laikotarpiu jie buvo ypač paklausūs. Taip buvo todėl, kad žydų švarumo įstatymai Antrosios šventyklos laikotarpiu buvo aiškinami daug griežčiau. Akmeniniai objektai negalėjo tapti nešvarūs, o nešvarūs moliniai dirbiniai turėjo būti sudaužyti.

 

Didelis puodelis su rankenėlėmis buvo labai dažnas objektas. Nežinoma, kam buvo naudojami tokie puodeliai. Gali būti, kad jie buvo naudojami išskirtinai tik gėrimui, tačiau gali būti, kad jie buvo naudojami apsivalymo ritualui, pavyzdžiui, rankų plovimui.

 

Akmeniniai stalo indai buvo paklausūs, nes buvo daug patvaresni už molio dirbinius. Tačiau jie buvo ir brangesni. Turtingesni žmonės galėjo įsigyti akmeninių stalo indų. Yra rasta akmeninių indų ir dubenių, datuojamų I a. pr. Kr., kurie buvo importuojamų glazūruotų ar sidabrinių indų kopijos.

Susijusios Rašto vietos

Kunigų 11.33 Jono 2.6 - Jono 2.7

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.17.10
draugaukime