Girnos

Kiekvienuose namuose kas rytą būdavo naudojami girnų akmenys, kuriais buvo malami miltai. Moteriai prireikdavo maždaug trijų valandų, kad sumaltų pakankamai miltų tos dienos duonos kepimui.

Girnas sudarė du akmenys, pagaminti iš bazalto ar kitos kieto akmens rūšies. Grūdai būdavo sumalami tarp tų dviejų akmenų.

Girnos Senajame Testamente

Senojo Testamento laikais girnas sudarė du akmenys. Apatinis akmuo buvo plokščias ir ilgas, maždaug 20-50 cm. ilgio ir 15-45 cm. pločio. Kartais akmenyje būdavo nedidelė ertmė viduryje. Apatinis akmuo buvo šiek tiek įkastas į grindis, kad malimo metu nejudėtų. Viršutinis akmuo būdavo mažesnis, maždaug 10-30 cm. ilgio ir 5-20 cm. pločio.

Malant grūdus, jie būdavo beriami ant apatinio akmens, o viršutinis akmuo būdavo judinamas pirmyn ir atgal per pabertus grūdus. Kadangi vienu metu buvo galima sumalti tik saują grūdų, toks malimo būdas pareikalaudavo labai daug laiko.

Girnos Naujajame Testamente

Naujojo Testamento laikais girnos buvo jau kitokios formos. Jas sudarė du vienodo dydžio apvalūs akmenys, kurių skersmuo – apie 50 cm. Akmenys buvo maždaug 5 –10 cm. storio.

Viršutinio akmens viduryje būdavo skylė, į tą skylę būdavo įstatomas medinis stulpas, kuris veikė verpstės principu. Ant viršutinio akmens taip pat būdavo pritvirtinta rankena, kuri buvo naudojama viršutiniam akmeniui sukti ant apatinio akmens.

Grūdai būdavo pilami per skylę viršutiniame akmenyje ir sukantis viršutiniam akmeniui sumalami į miltus. Miltai išbyrėdavo iš apatinio akmens šono ir patekdavo į audeklą ar indą.

Didesnėmis girnomis vienu metu malė du žmonės arba būdavo įkinkomas asilas ar koks kitas nešulinis gyvūnas girnoms sukti.

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.17.10
draugaukime