Duonos kepimas

Duona buvo kepama keptuvėje arba duonos kepimo krosnyje. Duonos kepimo krosnis stovėdavo šalia namo, namo kieme ar šalia durų.

Duonos kepimo krosnis

Duonos kepimo krosnis buvo pagaminta iš grūdinto molio ar plytų ir buvo suformuota kaip kupolas ar bičių avilys. Viršuje, o kartais ir šone, būdavo anga. Dugnas buvo pagamintas iš akmens. Kartais orkaitės išorė būdavo padengta keramikos šukėmis, kurios suteikdavo papildomą izoliaciją.

Duonos kepimas

Ant krosnies dugno būdavo kūrenamas džiovintas gyvulių mėšlas. Ugniai išdegus ir likus tik žarijoms, palei krosnies šonus būdavo išdėliojami ploni apvalūs tešlos gabaliukai. Kartais pirmiausia iš krosnies būdavo išimami pelenai, o tešla būdavo dedama tik ant įkaitusių akmenų krosnies dugne. Duona iškepdavo per keletą minučių.

Maisto gaminimas ant krosnies viršaus

Krosnis buvo naudojama ir kitiems patiekalams ruošti. Orkaitės viršuje esančioje angoje galėjo būti įmontuotos keptuvės.

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.18.8
draugaukime