Dažymas

Vilna ir linas buvo dažniausiai naudojamos medžiagos audinių gamybai. Natūrali linų, iš kurių buvo gaminamas lininis audinys, spalva buvo pilkšvai balta. Patalynė dažniausiai buvo ne dažoma, o balinama, kad baltumas būtų kuo ryškesnis.

Vilna buvo įvairių natūralių spalvų, nuo baltos iki tamsiai rudos ir juodos. Jei žmonės norėjo, kad medžiagos būtų kitokios spalvos, vilna galėjo būti dažoma. Taip pat yra požymių, kad Mesopotamijoje audiniai dažyti jau trečiajame tūkstantmetyje pr. Kr.

Dažymas

Senovėje dažai galėjo būti gaminami iš augalų, gyvūnų ir mineralų. Dažų receptas dažnai buvo šeimos paslaptis, perduodama iš kartos į kartą. Gerai žinomi augalai, naudojami dažams gaminti, buvo dažinė mėlžolė (mėlyna), dažinė raudė (raudona) arba šafranas (geltona). Raudona taip pat buvo išgaunama iš mažyčių moteriškų košenilių vabzdžių kūnų. Purpurinei spalvai, be kita ko, buvo naudojami purpurinių mureksų glitėsiai. Tai buvo daug laiko atimantis užsiėmimas: eksperimentai parodė, kad norint pagaminti 1,5 gramo grynos purpurinės spalvos dažų reikėjo 12 000 geldelių šliužų.

Gamybos vieta

Jeruzalėje dažytojų dirbtuvės buvo išsidėsčiusios arti viena kitos ta pačia kryptimi. Dažytojo parduotuvė turėjo atitikti tam tikras sąlygas, pavyzdžiui, netoliese turėjo būti pakankamai vandens. Dažai buvo gaminami ir už Jeruzalės ribų. Tyras ir Sidonas Finikijoje garsėjo dėl savo prekybos purpuriniais dažais. Acts16:14 skaitome apie Lidiją iš Tiatyrų miesto, kuri buvo purpurinių drabužių prekiautoja.

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.17.10
draugaukime