Verpimas

Verpimas yra procesas, kuomet siūlai gaminami iš vilnos arba linų pluošto. Verpimas atliekamas verpstu, trumpa smaila medine lazda, prie kurios pritvirtinta plokščia apvali plokštelė, pagaminta iš akmens ar kaulo. Ploni siūlai galėjo būti gaminami su lengvu verpstu, o dirbant su sunkesniu verpstu būdavo išgaunami storesni siūlai.

Verpimo technika

Pirmiausia prie verpstės buvo pritvirtinamas vilnos arba linų pluoštas, tuomet verpstė buvo sukama, ištempiant pluoštą į ilgą, susuktą siūlą. Viena ranka buvo naudojama verpstei sukti, o kita vilnai ar linams laikyti. Kartais vilna buvo dedama ant ilgos smailios lazdelės, vadinamos verpste, po to susukti siūlai buvo suvyniojami aplink veleną.

Supintas linas

Išėjimo knygoje kelis kartus minimas „supintas linas“. Šio tipo siūlai naudoti padangtės puošybai ir kunigų drabužiams gaminti.

Pynimas buvo būdas iš kelių plonesnių gijų pagaminti stipresnius siūlus. Sruogos buvo susuktos viena su kita, naudojant veleną. Tokie supinti siūlai buvo tinkamesni vėlesniam perdirbimui.

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.18.8
draugaukime