Linas

Biblijos kontekste linas daugiausia naudojamas kaip medžiaga kunigų drabužiams ir turtingų, įtakingų žmonių aprangai, pavyzdžiui Juozapui Egipto teisme (Genesis 41:42). Linas taip pat buvo naudojamas Šventų Švenčiausios vietos ir šventyklos puošybai.

Žaliava: linai

Lino audinys gaminamas iš linų pluošto. Sausas Biblijos žemių klimatas puikiai tiko linų auginimui, kurie garsėjo aukšta kokybe. Linų auginimo centras buvo Arbelis Galilėjoje.

Gamyba

Pagal Gezerio kalendorių linai buvo nuimami kovo mėnesį. Nuėmus derlių, buvo pašalinamos sėklos, tuomet linai buvo mirkomi vandenyje. Drėgmė suardydavo pektiną, kuris sulaiko pluoštus kartu. Vėliau šlapi linai būdavo sumušti medine lazda, kad pluoštai būtų atskirti nuo šiaudų. Pluoštai buvo verpiami į verpalus ir vėliau perdirbti.

Spalva

Lino natūrali spalva balkšva ir paprastai šis audinys nebuvo dažomas. Tuo metu dar nebuvo tinkamos technikos dažams su augaliniais pluoštais surišti. Patalynė, vis dėlto, būdavo balinama, kad taptų ryškesne.

 

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.17.10
draugaukime