Kelionė

Senovės Izraelyje į kelionę leistasi dėl įvairių priežasčių. Paprastai žmonės keliaudavo pėsčiomis, kartais asilais ar kitais gyvūnais, o kroviniams gabenti būdavo naudojami krepšiai.

Keliautojai

Biblijoje aptinkame daug pasakojimų apie į keliaunančius žmones. Pavyzdžiui, Samsonas keliauja į Timną vesti mergaitės (Judges 14:5-8); iš Egipto Juozapas gabena savo tėvo Jokūbo palaikus, kad juos palaidotų Kanaane (Genesis 50:7); išėjus ciesoriaus Augusto įsakymui surašyti gyventojus iš Nazareto į Betliejų keliauja Marija ir Juozapas (Luke 2:1-5).

Taip pat skaitome apie žmones, keliaujančius dėl darbo – pavyzdžiui, prekybininkus ir prekeivius, karaliaus pasiuntinius ar mokesčius renkančius valstybės tarnautojus.

Svarbi keliautojų grupė yra kareiviai, einantys į mūšį, apgultį ar grįžtantys iš mūšio lauko.

Keliavimo būdai

Dauguma keliautojų senovėje keliaudavo pėsčiomis. Vidutiniškai keliautojas per dieną įveikdavo apie 30 kilometrų.

Dažnai keliauta asilais, o karalių laikais – mulais ir arkliais. Kupranugariais naudodavosi pirkliai iš kaimyninių šalių, pavyzdžiui, izmaelitai Genesis 37:25.

Song of Solomon 3:7-9, minima, kad karalius Saliamonas buvo nešamas soste. Izraelio žmonės taip pat naudodavo keturių ar dvejų ratų vežimus, ypač kroviniams gabenti. Kad kelionės vežimais būtų lengvesnės, reikėjo gerų kelių – tolygių ir pakankamo pločio.


 

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.17.10
draugaukime