Apsiaustas

Ant tunikos būdavo velkamasi apsiaustu ar kitu viršutiniu drabužiu. Tiek vyrai, tiek moterys vilkėdavo viršutinį drabužį.

Apsiaustas paprastai būdavo pagamintas iš sunkesnės medžiagos nei tunika. Apsiaustas buvo dėvimas kartu su juosmenį juosiančių diržu, pagamintu iš audinio ar odos.

Žmonės ne visuomet dėvėjo apsiaustą. Dirbant rankų darbus būdavo lengviau dėvėti tik tuniką.

Apsiaustų formos

Apsiaustas buvo stačiakampio formos audinio skiautė. Iš senų piešinių matome, kad apsiaustas buvo apsuktas aplink kūną. Vėliau, be abejo, iki Naujojo Testamento laikų, apsiaustas buvo nešiojamas apsupant juo pečius arba per permetant per vieną petį.

Naujojo Testamento laikais kai kurie vyrai vietoje šio stačiakampio formos rūbo nešiojo romėnišką togą, kuri nebuvo stačiakampė, bet turėjo užapvalintus kampus.

Apsiausto paskirtis

Apsiaustas buvo daugiau nei vien drabužis. Jis dažnai buvo naudojamas kaip antklodė, todėl, pasak Exodus 22:25–26, apsiaustas, kuris galėjo būti panaudotas kaip užstatas, turėjo būti grąžintas savininkui prieš saulėtekį.

Į apsiaustą taip pat galėjo būti kažkas sudedama ir nešama. Ruth 3:15 Rūta naudoja savo apsiaustą miežiams pernešti.

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.17.10
draugaukime