Ahasveras

Ahasveras – Persijos imperijos karalius, davęs leidimą savo vyriausiajam patarėjui Hamanui nužudyti visus karalystės žydus. Tačiau kaip tik tuo metu Ahasveras sužino, kad jo mylimiausia žmona Estera taip pat yra žydė.

Ahasvero vardas

Ahasveras yra hebrajiška persiško vardo Kšaya-aršan („Šachų šachas“) forma. Graikiška šio vardo versija yra Kserksas. Šie vardai reiškia „aukščiausiąjį valdovą“.


Ahasveras paprastai tapatinamas su Persijos karaliumi Kserksu I, karaliavusiu nuo 486 iki 465 m. pr. Kr. Graikiškoje Esteros knygos versijoje karalius Ahasveras vadinamas Artakserksu. Dėl to manoma, kad ši istorija taip pat gali būti susijusi su karaliumi Artakserksu I (464-424 m. pr. Kr.) arba Artakserksu II (423-404 m. pr. Kr.).

Nauja karalienė

Nušalinęs karalienę Vaštę (graikiškame Esteros knygos tekste – Astiną), Ahasveras ieško naujos karalienės. Iš visų gražiausių savo haremo merginų naująja karaliene jis pasirenka žydų mergaitę Esterą.


Esterai leidžiama atvykti pas karalių į rūmus tik jam įsakius. Jei ji nueis pas karalių savo iniciatyva, bus nužudyta, nebent, jei karalius ištiestų jai savo auksinį skeptrą, ji liktų gyva.

Hamano planas

Hamanas yra vyriausiasis karaliaus Ahasvero patarėjas. Karalius suteikia Hamanui leidimą sunaikinti tam tikrą jo karalystėje gyvenančių žmonių grupę, nė nesuvokdamas, jog tie žmonės yra žydai. Hamanas karaliaus Ahasvero vardu parašo įsakymą, jog tam tikrą dieną visi karalystės žydai turi būti sunaikinti. Šį įsakymą jis užantspauduoja karaliaus antspaudu.


Apie tokį Hamano planą iš savo globėjo Mordechajo išgirsta karalienė Estera. Rizikuodama savo gyvybe, ji eina pas karalių siekdama išgelbėti savo tautą nuo sunaikinimo. Vos ją išvydęs karalius Ahasveras ištiesia jai savo auksinį skeptrą.

Naujas įstatymas

Estera pakviečia karalių ir Hamaną ateiti pas ją vakarienės. Valgio metu ji pasako karaliui, kad ir ji priklauso tai pačiai žmonių grupei, kurią Hamanas nori sunaikinti. Ji prašo karaliaus leisti jai ir jos žmonėms gyventi.


Tik tada Ahasveras suvokia, kokį leidimą davė Hamanui. Pagal medų ir persų teisę karalius savo įsakymo atšaukti negali, bet Ahasveras duoda Mordechajui leidimą priimti naują įstatymą, pagal kurį žydams leidžiama „visur kiekviename mieste burtis ir ginti savo gyvybę“ (Esteros 8:11). Šitaip žydų tauta išgelbėjama nuo sunaikinimo.

Kviečiame prisijungti!

Užsiregistravę ir prisijungę nemokamai galėsite:

  • skaityti daugiau Biblijos vertimų
  • žymėtis jums svarbias Biblijos eilutes skirtingomis spalvomis
  • užsirašyti savo įžvalgas ar iškilusius klausimus pastabų skiltyje
  • žvilgtelėti į kai kuriuos Biblijos įvado straipsnius

Prenumeratoje papildomai:

  • audio Naujasis Testamentas
  • keturių evangelijų pažodinis (interlinijinis) vertimas
  • skaitantiems originalą – Nestle-Aland 28 redakcijos Naujasis Testamentas
  • visi įvado į Bibliją ir Biblijos žinyno straipsniai
  • galimybė naršyklėje kopijuoti Šventojo Rašto tekstą asmeniniams tikslams

Bible Society of Lithuaniav.4.17.10
draugaukime