Iftachas

Iftachas – Gileado gyventojų vadas kare su amonitais. Prieš prasidedant mūšiui Iftachas meldžia Dievą pagalbos ir pažada paaukoti jam tą, kuris, pergalės atveju, pirmas išeis iš namų jo pasitikti. Iftachas nugali amonitų kariuomenę, bet dėkodamas už šią pergalę turi paaukoti savo dukterį, kuri pirma išeina jo pasitikti.

Iftacho vardas

Iftacho vardas reiškia „jis atidaro“. Pranašas Samuelis Iftachą vadina vienu svarbiausių Izraelio teisėjų (1 Samuelio 12:11).


Laiške hebrajams 11:32 Iftachas minimas kaip tikėjimo didvyris kartu su Baraku, Samsonu ir Gideonu.

Neteisėtas sūnus ir kariuomenės vadas

Iftachas kilęs iš Gileado, kitapus Jordano esančio regiono, kuris priklauso Manaso genčiai. Jis yra neteisėtas Gileado ir vienos gatvės merginos sūnus. Nenorėdami dalintis su juo savo paveldu Iftacho žmonos sūnūs jį išvaro. Tad nuo jų pabėgęs Iftachas susideda su netikusiais žmonėmis ir apsigyvena toliau nuo Gileado.


Amonitams} bandant užkariauti Gileado kraštą, nuvykę pas Iftachą Gileado seniūnai įkalba jį būti jų kariuomenės vadu. Iftachas sutriuškina amonitus.

Iftacho duktė

Iftacho poelgis yra ne tik didvyriškas, bet ir tragiškas. Prieš prasidedant mūšiui su amonitais, jis maldauja Dievą jam padėti ir duoda įžadą pažadėdamas paaukoti Dievui pirmą sutiktą žmogų, jeigu saugiai sugrįš namo (Teisėjų 11:30-40).


Iftachas nė nesitiki, kad tas pirmas žmogus, išeisiantis jo grįžtančio pasitikti, bus jo duktė, vienintelis vaikas. Supratęs, kad turi ją paaukoti, jis persiplėšia drabužius (tai gedulo ženklas), bet atšaukti duoto įžado negali. Dukrai duodami du mėnesiai apraudoti su draugėmis savo mergystę, nes jau niekada neištekės. Praėjus šiam laikui Iftachas pasielgia su ja taip, kaip buvo pažadėjęs – paaukoja savo dukterį Dievui.

Žmonių aukojimas

Senajame Testamente žmonių aukojimas griežtai smerkiamas (Kunigų 20:2-5). Todėl kai kurie Biblijos komentatoriai mano, kad Iftachas iš tikrųjų savo dukters nepaaukojo, o paskyrė, pašventė ją Dievui. Kiti mano, kad tragiška Iftacho dukters mirtis aiškiai rodo, jog Izraeliui reikėjo stipraus vadovo įvairioms gentims suvaldyti.

Kviečiame prisijungti!

Užsiregistravę ir prisijungę nemokamai galėsite:

  • skaityti daugiau Biblijos vertimų
  • žymėtis jums svarbias Biblijos eilutes skirtingomis spalvomis
  • užsirašyti savo įžvalgas ar iškilusius klausimus pastabų skiltyje
  • žvilgtelėti į kai kuriuos Biblijos įvado straipsnius

Prenumeratoje papildomai:

  • audio Naujasis Testamentas
  • keturių evangelijų pažodinis (interlinijinis) vertimas
  • skaitantiems originalą – Nestle-Aland 28 redakcijos Naujasis Testamentas
  • visi įvado į Bibliją ir Biblijos žinyno straipsniai
  • galimybė naršyklėje kopijuoti Šventojo Rašto tekstą asmeniniams tikslams

Bible Society of Lithuaniav.4.17.10
draugaukime