Pauliaus žinia apie laisvę ir lygybę

Viena ryškiausių Pauliaus skelbiamos žinios temų yra laisvė. Krikščionys neturėtų rūpintis dėl galingųjų valdžios bandant kontroliuoti žmonių gyvenimus. Jie yra laisvi, todėl turi daryti tik tai, ko Dievas jų prašo.


Paulius taip pat kalba apie lygybę. Žinoma, žmonės šiame pasaulyje yra labai skirtingi, bet Dievui visi lygūs.

Krikščionys – laisvi žmonės

Pasak Pauliaus, visi šio pasaulio žmonės yra įvairiausių galių ir jėgų, nuodėmės ir mirties, vergai. Nė vienas negyvena kaip laisvas žmogus, bet kiekvienas leidžiasi vadovaujamas nuodėmingų aistrų (Romiečiams 7:5-6 ir Galatams 5:16-21). Be to, svetimi dievai (stabai) valdė pagonių gyvenimą, o Mozės įstatymas valdė žydų gyvenimą (Galatams 4:1-11).


Bet krikščionis Jėzus Kristus išlaisvino iš visų šitų galingų jėgų. Jie nebėra vergai, jie laisvi (Galatams 4:21-5:1). Jiems tereikia įsiklausyti į Dievą ir daryti tai, ko jis jų prašo.

Visi žmonės skirtingi

Tarp žmonių yra daug skirtumų: rasės, kilmės, lyties, išsilavinimo ir t. t. Bet visuomenėje, kurioje jie gyvena, visi turi laikytis tų pačių vertybių.


Paulius pritaria tuo laikmečiu dominavusiems kultūriniams papročiams. Sutinka, kad moterys turėtų klausyti savo vyrų ir visomis išgalėmis juos gerbti. Taigi jis mano, kad krikščionių susirinkimuose moterys turėtų tylėti (1 Korintiečiams 14:34-35). Joms leidžiama garsiai melstis, bet būti apsigobus galvą (1 Korintiečiams 11:2-16).

Visi žmonės lygūs

Paulius taip pat pabrėžia, kad Dievui nesvarbu, ar krikščionis yra žydas, ar pagonis, vyras ar moteris, vergas ar laisvas (Romiečiams 10:12, 1 Korintiečiams 12:13 ir Galatams 3:28). Dievui visi žmonės yra lygūs. Vergai lieka vergais, bet kaip krikščionys jie nėra menkesni už kitus žmones (Filemonui 1:16).

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.18.12
draugaukime