Hamanas

Hamanas – svarbiausias žmogus Persijos karaliaus Ahasvero dvare. Jis siekia, kad visi Persijos ir Medijos karalystėje gyvenantys žydai būtų nužudyti. Tačiau jo planas žlunga dėl karalienės Esteros ir jos globėjo Mordechajo įsikišimo. Žydams galiausiai duodamas leidimas „visur kiekviename mieste burtis ir ginti savo gyvybę“ (Esteros8:11), o Hamanas nužudomas.

Hamano vardas

Hamanas – persiškas vardas ir reiškia „didysis“.


Hamanas yra Hamedatos sūnus ir tolimas Agago, amalekiečių karaliaus, palikuonis (1 Samuelio 15:8). Hamano žmonos vardas Zereša. Jiedu susilaukė dešimties sūnų.

Mordechajas

Hamanas buvo vyriausias karaliaus Ahasvero patarėjas. Kiekvienas jį sutikęs žmogus turėjo jam nusilenkti, bet {topic_2804_Mordechajas tam pasipriešina ir atsisako tai daryti. Hamanas dėl to labai supyksta ir panori Mordechają nužudyti. Bet išgirdęs, kad Mordechajas yra žydas, sugalvoja, kaip drauge su juo išnaikinti ir visus žydus. Jis paprašo karaliaus leidimo sunaikinti tam tikrą žmonių grupę, bet tiksliai nenurodo, kokią konkrečią grupę jis turi omenyje. Prie savo namų jis pastato tiems žmonėms, ir ypač Mordechajui, skirtas kartuves.

Karalienė Estera

Išgirdęs, ką Hamanas sumanė, Mordechajas perspėja savo globotinę Esterą, kuri yra ištekėjusi už persų karaliaus Ahasvero. Estera savo vyrą, karalių Ahasverą, ir Hamaną du kartus pasikviečia kartu su ja pavakarieniauti. Per antrą vakarienę ji pasisako karaliui Ahasverui taip pat priklausanti žmonių, kuriuos Hamanas nori sunaikinti, grupei. Ji prašo karaliaus leisti jai ir jos tautai gyventi.


Supratęs, ką Hamanas iš tikrųjų planuoja, karalius pasipiktina ir už bausmę įsako pakarti Hamaną tose pačiose kartuvėse, kurias šis buvo pastatęs Mordechajui. Vėliau jose kybos ir dešimt Hamano sūnų (Esteros 9:13).


Esterai atiduodamas visas Hamano turtas, o Mordechajas užima vyriausio karaliaus patarėjo vietą.

Purimų šventė

Spręsdamas, kurią dieną turėtų būti sunaikinti Persijos imperijoje gyvenantys žydai, Hamanas metė burtą, hebrajiškai „pur“. Tad iš šio žodžio kilo ir Purimų šventės pavadinimas. Per Purimų šventę žydai prisimena, kaip Estera ir Mordechajas pranoko savo priešą Hamaną ir kaip jų dėka žydų tauta buvo išgelbėta.

Kviečiame prisijungti!

Užsiregistravę ir prisijungę nemokamai galėsite:

  • skaityti daugiau Biblijos vertimų
  • žymėtis jums svarbias Biblijos eilutes skirtingomis spalvomis
  • užsirašyti savo įžvalgas ar iškilusius klausimus pastabų skiltyje
  • žvilgtelėti į kai kuriuos Biblijos įvado straipsnius

Prenumeratoje papildomai:

  • audio Naujasis Testamentas
  • keturių evangelijų pažodinis (interlinijinis) vertimas
  • skaitantiems originalą – Nestle-Aland 28 redakcijos Naujasis Testamentas
  • visi įvado į Bibliją ir Biblijos žinyno straipsniai
  • galimybė naršyklėje kopijuoti Šventojo Rašto tekstą asmeniniams tikslams

Bible Society of Lithuaniav.4.18.10
draugaukime