Jaelė

Jaelė suvaidina itin svarbų vaidmenį Izraelio pergalėje prieš kanaaniečius (Teisėjų 4-5). Ji nužudo kanaaniečių kariuomenės vadą Siserą, šiam pasislėpus jos palapinėje. Tai, kad Siserą nužudė moteris, kanaaniečiams šį pralaimėjimą daro itin skaudų.

Jaelės vardas

Jaelės vardas reiškia „kalnų ožys“. Biblijoje šį vardą išgirstame tik Teisėjų 4 ir 5 skyriuose.


Jaelė buvo kenito Hebero žmona. Kenitai – klajoklių tauta, keliaudavusi iš vietos į vietą su savo palapinėmis ir gyvuliais. Jie nepriklausė Izraelio tautai, bet buvo midjaniečių palikuonys. Jie taikiai sugyveno su kanaaniečiais, Izraelio priešais.

Karas tarp Izraelio ir Kanaano

Jaelė netyčia įsitraukia į Izraelio kariuomenės ir kanaaniečių mūšį. Barako vadovaujami izraelitai nugalėjo Siseros vadovaujamus kanaaniečius. Pasprukęs iš mūšio lauko Sisera bėga į Jaelės palapinę ir prašosi paslepiamas. Ši atidariusi pienmaišį duoda jam atsigerti ir jį užkloja. Sisera užmiega. Tuomet Jaelė paima palapinės kuolelį ir pagriebusi plaktuką įkala jį Siserai per smilkinį ligi pat aslos. Kai po kurio laiko Jaelės palapinėje pasirodė Barakas ir jo vyrai, Sisera jau buvo miręs.

Nužudytas moters

Senovės Artimuosiuose Rytuose buvo didžiausias papiktinimas, jei karo didvyrį nužudo moteris. Teisėjų 9:53 moteris viršutinį girnų akmenį ant Abimelecho galvos ir perskėlė jam kaukolę. Sunkiai sužeistas Abimelechas prašo savo tarno nužudyti jį kardu, kad vėliau žmonės negalėtų apie jį pasakyti, jog jį nužudė moteris.


Kita vertus, Jaelė dėl savo poelgio pelno begalinę izraelitų pagarbą, nes jos pagalba šie atsikrato svarbaus priešo. Teisėjų 5:24 Jaelė vadinama „pagirta tarp moterų“.

Kviečiame prisijungti!

Užsiregistravę ir prisijungę nemokamai galėsite:

  • skaityti daugiau Biblijos vertimų
  • žymėtis jums svarbias Biblijos eilutes skirtingomis spalvomis
  • užsirašyti savo įžvalgas ar iškilusius klausimus pastabų skiltyje
  • žvilgtelėti į kai kuriuos Biblijos įvado straipsnius

Prenumeratoje papildomai:

  • audio Naujasis Testamentas
  • keturių evangelijų pažodinis (interlinijinis) vertimas
  • skaitantiems originalą – Nestle-Aland 28 redakcijos Naujasis Testamentas
  • visi įvado į Bibliją ir Biblijos žinyno straipsniai
  • galimybė naršyklėje kopijuoti Šventojo Rašto tekstą asmeniniams tikslams

Bible Society of Lithuaniav.4.18.9
draugaukime