Dina

Dina – Jokūbo ir Lėjos duktė. Vieną dieną ją išprievartauja svetimtautis amonitas, vėliau norintis ją vesti. Išgirdę, kas atsitiko, Dinos broliai sugalvoja keršto planą už sesers išniekinimą.

Dinos vardas

Dinos vardas reiškia „nuosprendis“. Visų Jokūbo sūnų vardų prasmės buvo paaiškintos, bet Dinos atveju tai nepadaroma. Dina taip pat niekada nekalba apie save nė viename pasakojime apie Jokūbo vaikus.


Ji yra jauniausia Jokūbo ir Lėjos palikuonė. Kaip vienintelė duktė, ji akivaizdžiai turi kitokį vaidmenį nei broliai.

Dinos išprievartavimas

Vieną dieną išėjusią pasivaikščioti Diną išprievartauja Hamoro sūnus Sichemas. Hamoras buvo Sichemo – miesto tokiu pat pavadinimu kaip ir jo sūnaus vardas –valdovas.


Išprievartavęs Diną Sichemas jos ilgisi ir nori ją vesti. Jokūbas išgirsta, kas nutiko jo dukrai, bet nieko nedaro.

Dinos brolių kerštas

Sužinoję, kas atsitiko jų seseriai, Dinos broliai sugalvoja keršto planą: pasiūlo, kad visi Sichemo miesto vyrai ir berniukai būtų apipjaustyti prieš Sichemui vedant Diną.


Sichemo miesto vyrai leidžiasi Sichemo ir Hamoro įtikinami ir sutinka. Taigi praėjus trims dienoms po apipjaustymo visi Sichemo vyrai karščiuodami dar vis gulėjo lovose. Tuomet Simeonas ir Levis, du beprotybės apimti Dinos broliai, pasiėmę kalavijus nužudo ne tik Sichemą ir jo tėvą, bet ir visus likusius vyrus ir išgrobia miestą.

Išbraukta iš gyvenimo knygos?

Vėliau Dinos vardas yra paminėtas vardų sąraše Pradžios 46:15. Biblijoje nepasakyta, ar Dina kada nors ištekėjo ir susilaukė vaikų.


Ši tyla primena Tamaros išprievartavimo istoriją 2 Samuelio 13:1-22. Išprievartauta savo pusbrolio Amono, Tamara apsigyvena pas brolį Abšalomą ir visą likusį gyvenimą lieka viena: „Tamara, nelaiminga moteris, pasiliko savo brolio Abšalomo namuose.“ (2 Samuelis 13:20)

Na štai - ir atėjo laikas prenumeratai :)

Už 12€ per metus klausykite Audio Naująjį Testamentą, lyginkite visus čia pateiktus Biblijos vertimus, skaitykite visą Biblijos Žinyną, tyrinėkite jo žemėlapius, kopijuokite Biblijos tekstą asmeniniams tikslams.

Prenumeratą įsigysite  >> spausdami čia <<

 

 

Bible Society of Lithuaniav.4.18.10
draugaukime