Paulius

Paulius, krikščionių tikėjimą priėmęs žydas, yra geriausiai žinomas pirmojo amžiaus Evangelijos skelbėjas. Pagal Apaštalų darbų knygą, jis gimė Tarso mieste ir turėjo Romos imperijos pilietybę.

Du vardai

Kaip ir daugelis to meto žydų, Paulius turėjo ir graikišką, ir hebrajišką vardą. Naujajame Testamente jis paprastai vadinamas graikišku vardu – Paulius. Šis vardas reiškia „mažas“ arba „smulkus“. Šiuo vardu laiškus pasirašydavo ir pats Paulius.


Apaštalų darbų knygos pradžioje apaštalas Paulius vadinamas „Sauliumi“, hebrajišku vardu. Nuo Apaštalų darbų 13:9 eilutės, t. y. netrukus po atsivertimo}, Apaštalų darbų knygos autorius [Lukas] mieliau vartoja vardą „Paulius“.


Apaštalų darbų 9:4-7 Pauliaus atsivertimo pasakojime Jėzus ir Ananijas kreipiasi į Paulių jo hebrajišku vardu „Saulius“. Šis vardas reiškia „tas, kurio buvo paprašyta“, taip pat buvo pirmojo Izraelio karaliaus vardas (1 Samuelio 9).

Pauliaus šeima ir religija

Apie Pauliaus kilmę, tėvus ar šeimą žinoma nedaug. Bet kuriuo atveju jis buvo žydas, kilęs iš Benjamino giminės (Romiečiams 11:1; Filipiečiams 3:5). Pagal Apaštalų darbų 23:16 užuominą, Paulius turėjo seserį, kuri savo ruožtu susilaukė sūnaus. Kaip tik jis įspėjo Paulių apie rengiamą prieš jį suokalbį.


1 Korintiečiams 7:7 teiginio galime daryti išvadą, kad rašydamas šį laišką Paulius buvo nesusituokęs. Ar jis visą gyvenimą liko nevedęs, negalime tiksliai pasakyti.


Filipiečiams 3:5 Paulius rašo, kad yra fariziejus. Pagal Apaštalų darbų 22:3 Paulius mini, kad buvo Gamalielio, itin garsaus fariziejaus, mokinys.

Pauliaus gimtinė

Paulius, ko gero, gimė prieš pat mūsų erą. Apaštalų darbų 22:3 duomenimis, jis gimė Tarso mieste. Šis miestas buvo įsikūręs Mažojoje Azijoje ir tuo metu buvo Romos provincijos Kilikijos sostinė.


Ten buvo susikūrusi ir žydų bendruomenė, kuriai Paulius ir jo šeima tikriausiai priklausė.

Romos pilietis

Apaštalų darbų knygos autorius [Lukas] pasakoja, jog Paulius buvo Romos pilietis (Apaštalų darbų 22:25-29; Apaštalų darbų 23:27). Tai reiškė, kad jis turi tam tikras teises. Tai paaiškina, kodėl, pavyzdžiui, jis nebuvo įkalintas be tinkamo teismo, plaktas ar nukryžiuotas. Paulius savo laiškuose niekada neužsimena apie savo, kaip Romos piliečio, statusą.

Kviečiame prisijungti!

Užsiregistravę ir prisijungę nemokamai galėsite:

  • skaityti daugiau Biblijos vertimų
  • žymėtis jums svarbias Biblijos eilutes skirtingomis spalvomis
  • užsirašyti savo įžvalgas ar iškilusius klausimus pastabų skiltyje
  • žvilgtelėti į kai kuriuos Biblijos įvado straipsnius

Prenumeratoje papildomai:

  • audio Naujasis Testamentas
  • keturių evangelijų pažodinis (interlinijinis) vertimas
  • skaitantiems originalą – Nestle-Aland 28 redakcijos Naujasis Testamentas
  • visi įvado į Bibliją ir Biblijos žinyno straipsniai
  • galimybė naršyklėje kopijuoti Šventojo Rašto tekstą asmeniniams tikslams

Bible Society of Lithuaniav.4.18.10
draugaukime