Hagara

Hagara – tarnaitė egiptietė, gyvenanti Abraomo namuose. Ji yra Abraomo vyresniojo sūnaus Izmaelio, arabų tautų protėvio, motina (Pradžios 25:12-18).


Laiške galatams vergė Hagara įkūnija senąją sandorą su Moze, o Abraomo žmona Sara simbolizuoja naująją sandorą, kuri tapo įmanoma per Kristų.

Vardas Hagara

Vardas Hagara kilęs iš hebrajų ir arabų kalbų žodžio „svetimas“ ir „bėglys“. Gali būti, kad Hagara gavo šį vardą įžengusi į Abraomo ir Saros namus kaip tarnaitė.


Hagara minima ne tik Pradžios, bet ir kitose Senojo Testamento knygose: 1 Metraščių 27:31 ir Psalmės 83:7.

Izmaelio motina

Pradžios 15 skyriuje Dievas pažada Abraomui daugybę palikuonių. Tačiau Abraomo žmona Sara yra per sena susilaukti vaikų. Todėl ji atiduoda savo egiptietę tarnaitę Abraomui kaip sugulovę. Pagal senovės Artimųjų Rytų įstatymus, jei iš šių santykių gimtų vaikas, jis būtų laikomas Abraomo ir Saros vaiku.


Hagara iš tikrųjų pastoja ir pagimdo Izmaelį (Pradžios 16:15). Bet pagal Pradžios 17:15-21 Dievas nori tesėti savo pažadą ir tęsti savo sandorą su Abraomu duodamas jam sūnų, kurį pagimdys pati Sara. Hagaros sūnus Izmaelis tampa arabų tautų, su kuriomis izraelitai palaiko įtemptus santykius, pirmtaku (Pradžios 25:17-18; Psalmės 83:6-7).

Pabėgimas

Pradžios 16 ir 21 skyriai pasakoja apie prieštaringai vertinamą Hagaros padėtį Abraomo namuose. Būdama nėščia Hagara bėga iš namų, nes Sara su ja blogai elgiasi. Bėgdama Hagara sutinka angelą, kuris siunčia ją atgal pas Sarą, bet taip pat pažada, kad ji turėsianti gausybę palikuonių (Pradžios 16:10).


Gimus Izaokui, Sara nori, kad Abraomas lieptų Hagarai ir Izmaeliui iškeliauti. Dykumoje Izmaelis vos nemiršta iš troškulio, bet Dievas siunčia savo angelą jį išgelbėti. Izmaelis nebuvo Dievo sandoros su Abraomu dalis, bet jis taip pat tampa didžiosios tautos pirmtaku (Pradžios 21:18).

Hagara kaip metafora

Laiške galatams 4:22-29 apaštalas Paulius simboliškai interpretuoja Hagaros ir Saros bei jų palikuonių istoriją. Kas netiki Jėzaus, anot Pauliaus, yra toks pat nelaisvas, kaip vergės vaikas. Kas Jėzų tiki, geriausiai gali būti palygintas su laisvos moters vaiku.

Kviečiame prisijungti!

Užsiregistravę ir prisijungę nemokamai galėsite:

  • skaityti daugiau Biblijos vertimų
  • žymėtis jums svarbias Biblijos eilutes skirtingomis spalvomis
  • užsirašyti savo įžvalgas ar iškilusius klausimus pastabų skiltyje
  • žvilgtelėti į kai kuriuos Biblijos įvado straipsnius

Prenumeratoje papildomai:

  • audio Naujasis Testamentas
  • keturių evangelijų pažodinis (interlinijinis) vertimas
  • skaitantiems originalą – Nestle-Aland 28 redakcijos Naujasis Testamentas
  • visi įvado į Bibliją ir Biblijos žinyno straipsniai
  • galimybė naršyklėje kopijuoti Šventojo Rašto tekstą asmeniniams tikslams

Bible Society of Lithuaniav.4.18.12
draugaukime